Διεθνή

Πορτογαλία: Έφοδος της αστυνομίας στο υπουργείο Υγείας για παρατυπίες σε θεραπεία δίδυμων μωρών

Πορτογαλία: Έφοδος της αστυνομίας στο υπουργείο Υγείας για παρατυπίες σε θεραπεία δίδυμων μωρών Φωτογραφία: UNSPLASH
Η θεραπεία κόστισε στην Πορτογαλία 4 εκατ. ευρώ.

Έφοδο έκανε η πορτογαλική αστυνομία στο υπουργείο Υγείας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για το αν κρατικοί υπάλληλοι παραβίασαν τον νόμο με το να παραχωρήσουν προνομιακή πρόσβαση σε μια δαπανηρή θεραπεία σε δίδυμα μωρά.

Οι γονείς των μωρών είχαν ζητήσει τη βοήθεια του προέδρου της Πορτογαλίας.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν εγκλήματα, όπως απιστία προς την υπηρεσία, κατάχρηση εξουσίας και διακεκριμένη απάτη.  Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης τα γραφεία της κοινωνικής υπηρεσίας, άλλες υγειονομικές μονάδες και σπίτι ιδιωτών.

Ωστόσο οι αρχές δεν κατονόμασαν τους κρατικούς λειτουργούς που θεωρούνται ύποπτοι, ούτε διευκρινίστηκε αν υπάρχει κάποια σχέση του προέδρου Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2019-20, όταν στα δίδυμα που είχαν γεννηθεί στη Βραζιλία και τότε ήταν ηλικίας 15 μηνών χορηγήθηκε το Zolgensma. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα φάρμακα παγκοσμίως και τώρα ελέγχεται αν τους χορηγήθηκε στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας. Η θεραπεία αυτή κόστισε στο κράτος περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το Zolgensma χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βρεφών και νηπίων κάτω των 2 ετών που πάσχουν από μία σπάνια και σοβαρή κληρονομική ασθένεια, τη νωτιαία μυική ατροφία,

Η μητέρα των διδύμων είπε σε μια συνέντευξή της ότι ένας γιατρός έδειξε απροθυμία να χορηγήσει το φάρμακο και τότε εκείνη χρησιμοποίησε τις «επαφές» της για να επιταχύνει τη διαδικασία, Μία από αυτές ήταν η νύφη του προέδρου. Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επιβεβαίωσε ότι ο γιος του επικοινώνησε μαζί του και του μίλησε για την ανάγκη των μωρών για θεραπεία. Αρνείται όμως ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

Η θεραπεία των διδύμων έχει αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο επειδή ήταν δαπανηρή αλλά και επειδή ενδέχεται να παρακάμφθηκαν άλλοι ασθενείς που είχαν ζητήσει να τους χορηγηθεί το φάρμακο.  Το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Chega επέκρινε τον πρόεδρο και το υπουργείο Υγείας για το θέμα και συγκρότησε κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου, από την πλευρά του είπε ότι είναι διαθέσιμοι όλοι να συνεργαστούν με τις αρχές. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε την έρευνα, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.