Διεθνή

Politico: Αυτοί είναι οι πιστοί «φίλοι» του Πούτιν στο ΕΚ, οι τρεις Έλληνες

Politico: Αυτοί είναι οι πιστοί «φίλοι» του Πούτιν στο ΕΚ, οι τρεις Έλληνες
Παραμονές των Ευρωκλογών το Politico αποκαλύπτει τους πιο στενούς «φίλους» του Πούτιν στο Ευρωκοινοβούλιο: Μεταξύ αυτών και οι τρεις Έλληνες

Τα καταγγελτικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ρωσία υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών - ειδικά όταν αφορούν θέματα όπως η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην επικράτεια της Ουκρανίας και η φερόμενη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Μια μικρή ομάδα ευρωβουλευτών ωστόσο δεν έπαψε να αντιστέκεται σθεναρά στα αντιρωσικά ψηφίσματα.

Το Politico εξέτασε τις καταγεγραμμένες ψήφους για τα 16 κείμενα που κατατέθηκαν από το 2020 και συνέταξε έναν κατάλογο με τους 30 ευρωβουλευτές που καταψήφισαν περισσότερο.

Τα δύο τρίτα αυτών είναι υποψήφιοι για επανεκλογή στις επικείμενες κάλπες, ενώ ο κύριος όγκος αυτών είναι μέλη κομμουνιστικών κομμάτων και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία».

Μεταξύ των ευρωβουλευτών βρίσκουμε την Tatjana Ždanoka, η οποία έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Η Λετονή ευρωβουλευτής, η οποία δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, αρνήθηκε την κατηγορία δηλώνοντας «πράκτορας για την ειρήνη».

Κανένα από τα κείμενα που επικρίνουν τη Ρωσία δεν ψήφισε και ο Maximilian Krah, ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ο οποίος διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία και παραιτήθηκε από την ηγεσία του AfD μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Ο Marcel de Graaff, Ολλανδός πολιτικός που εγκατέλειψε την ομάδα της Ταυτότητας και Δημοκρατίας εξαιτίας της αντιρωσικής, όπως είπε, στάσης της και του οποίου ο βοηθός εμπλέκεται σε έρευνα για ρωσική προπαγάνδα, ψήφισε επίσης «όχι» σε κάθε ψηφοφορία κατά της Ρωσίας στην οποία συμμετείχε.

Από το στρατόπεδος της Αριστεράς, οι Clare Daly και Mick Wallace καταψήφισαν ψήφισμα του ΕΚ που ζητούσε τη σύσταση δικαστηρίου για τη δίωξη της ηγεσίας της Ρωσίας για τη εισβολή στην Ουκρανία. Έρευνα των Irish Times το 2022 αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές κέρδισαν την προβολή τους στα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ της Ρωσίας, της Κίνας και αλλού, και σε μεγάλο βαθμό παρουσιάστηκαν ως υποστηρικτές των πολιτικών αυτών των κυβερνήσεων.

Μεταξύ των 30 ευρωβουλευτών όμως βρίσκουμε και τρεις από την Ελλάδα. Πρόκειται για τους:

  • Κωνσταντίνο Παπαδάκη από το ΚΚΕ (13 «όχι», δύο αποχές)
  • Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος από το ΚΚΕ (13 «όχι», δύο αποχές)

  •  

    Μανώλης Φράγκος από την Ελληνική Λύση (6 «όχι», δύο «ναι», 4 αποχές)