Διεθνή

Ανησυχία για εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο της Γάζας

Ανησυχία για εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο της Γάζας Φωτογραφία: EPA/ WAEL HAMZEH
Οι απειλές της Χεζμπολάχ για την Κύπρο, οι αντιδράσεις και οι αναλύσεις.

Εδώ μια καιρό έχει επισημανθεί από μεγάλο αριθμό αναλυτών ότι η συνέχιση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα πέρα από την ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή, εγκυμονεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την επέκταση της σύγκρουσης και την πυροδότηση ενός ανοιχτού περιφερειακού πολέμου.

Η μετατροπή της Ερυθράς Θάλασσας σε πεδίο μάχης μεταξύ Χούθι και Δύσης καθώς και η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που ήρθε ως απάντηση στο βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, έδειξαν ότι είμαστε πολύ κοντά στον ανοιχτό περιφερειακό πόλεμος. Ο ορίζοντας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σκοτείνιασε ακόμα περισσότερο από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Οι απειλές για την Κύπρο

Στο γαϊτανάκι της αποσταθεροποίησης μπήκε τις τελευταίες μέρες και η Κύπρος. Ο ηγέτης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του δήλωσε ότι το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο». Ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει κυπριακά αεροδρόμια για να επιτεθεί στη Χεζμπολάχ. Αν συμβεί αυτό, όπως είπε, η Κύπρος θα τεθεί αυτομάτως στο στόχαστρο των πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Η ομιλία Νασράλα ήρθε μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ ότι έρχεται πιο κοντά η προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Οι αντιδράσεις

Απαντώντας στις απειλές Νασράλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις». Προσέθεσε ότι η Κύπρος είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος. Υποστήριξε δε ότι τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και ο αραβικός κόσμος αναγνωρίζουν τον εποικοδομητικό ρόλο της Κύπρου στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη συμπαράστασή τους στην Κύπρο εκδήλωσαν η Ελλάδα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου. Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ότι κάθε απειλή σε ένα κράτος μέλος είναι απειλή σε όλη την ΕΕ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ δήλωσε ότι Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ προσπάθησε αν ρίξει τους τόνους τηλεφωνώντας στον Κύπριο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνο Κόμο για να επισημάνει τη διαρκή εξάρτηση του Λιβάνου από τον εποικοδομητικό ρόλο της Κύπρου στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι αναλύσεις

Σε δηλώσεις του στο Aljazeera o Imad Salamey, πολιτικός επιστήμονας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, εκτίμησε ότι «η κυπριακή δήλωση ουδετερότητας μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική νίκη για τη Χεζμπολάχ. Η απάντηση της Κύπρου υπονοεί ένα έμμεσο μήνυμα της ΕΕ ότι δεν υπάρχει πρόθεση για στήριξη σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση».

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο αυτό που ενδιαφέρει τον Νασράλα είναι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Χρησιμοποιεί δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία ως μοχλό για να ασκηθεί πίεση στο Λονδίνο προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν οι βρετανικές βάσεις σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος έκανε μερικές καίριες επισημάνσεις: «Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε ΠΟΛΕΜΟ και μια απόφαση να χτυπήσουν αυτό που θεωρούν πλεονέκτημα του εχθρού είναι απολύτως μέσα στις επιλογές τους. Δεν διεξάγουν πολιτική μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Βασιλίσσης Σοφίας και πλατείας Κολωνακίου».

Επιπλέον, ο κ. Ρούσσος ανέφερε: «Η απόλυτη ευθυγράμμιση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον σε σημείο εξαφάνισης οποιασδήποτε έστω ελάχιστης αυτονομίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως η εντελώς αναίτια εχθρική συμπεριφορά απέναντι στο Ιράν μας στερεί πολύτιμους διαύλους αποσυμπίεσης και τελικά αποσόβησης μιας σύγκρουσης».

Η ανάρτηση καταλήγει ως εξής: «Όταν μια μικρή χώρα με το 36% της επικράτειάς της υπό στρατιωτική κατοχή εξαρτάται οικονομικά σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, τότε μια επίθεση της Χεζμπολάχ μπορεί να την καταστρέψει. Θα ήταν ίσως πιο συνετό να ακολουθεί μια πολιτική αυστηρής ουδετερότητας στις μεσανατολικές συγκρούσεις και να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με όλους τους παίκτες».