Διεθνή

Το «χαρτί» του ΔΝΤ παίζει προεκλογικά η κυβέρνηση της Γαλλίας

Το «χαρτί» του ΔΝΤ παίζει προεκλογικά η κυβέρνηση της Γαλλίας Φωτογραφία: EPA
Η Γαλλία κινδυνεύει να τεθεί από την εποπτεία του ΔΝΤ και της Κομισιόν, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών

Το «χαρτί» της «οικονομικής καταστροφής» παίζει προεκλογικά η κυβέρνηση της Γαλλίας, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να προειδοποιεί για ενδεχόμενη κρίση χρέους της χώρας, αν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν κερδίσουν τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Η προειδοποίηση έρχεται λίγες ώρες πριν η Κομισιόν δείξει (την αναμενόμενη) κίτρινη κάρτα στη Γαλλία (και σε άλλες 10 χώρες) για υπερβολικές κρατικές δαπάνες.

Οι κανόνες της ΕΕ περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τις χώρες με χρέος μεγαλύτερο από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με το χρέος να ανέρχεται περίπου στο 111% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Politico, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε χθες Τρίτη ότι η Γαλλία μπορεί να περιέλθει σε «κρίση χρέους» και να τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν η ακροδεξιά ή η αριστερή συμμαχία έρθει στην εξουσία στις επερχόμενες εκλογές και υλοποιήσουν τα προγράμματά τους.

«Το άνοιγμα στις δημόσιες δαπάνες σε μια εποχή που θα έπρεπε να αποκαθιστούμε τους λογαριασμούς μας θα οδηγήσει τη Γαλλία να τεθεί υπό την εποπτεία των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στη Le Monde. «Το επόμενο βήμα είναι γνωστό: λιτότητα και μαζικές αυξήσεις φόρων».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει επιτεθεί στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και στην αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο για τις δαπανηρές προτάσεις που έχουν υποβάλει ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου.

makron 4fd3a

Το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν - επικαλούμενο ανεξάρτητο εκτιμητή - υποστηρίζει ότι τα μέτρα που προτείνει ο Εθνικός Συναγερμός θα κοστίσουν πάνω από 100 δισ. ευρώ ετησίως, αυτά της αριστερής συμμαχίας θα φθάσουν τα 268 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Εθνικός Συναγερμός έχει υπαναχωρήσει σε ορισμένες από τις πιο δαπανηρές προτάσεις του.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία μπορεί να βιώσει συνέπειες ανάλογες με αυτές που ακολούθησαν ένα σχέδιο δαπανών που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την άμεση πτώση της από την εξουσία.

LEPEN 0de07

Ερχεται κίτρινη κάρτα από Κομισιόν

Οι δηλώσεις Λεμέρ έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να βγάλει (σήμερα) κίτρινη κάρτα στη Γαλλία και άλλες 10 χώρες της ΕΕ επειδή δεν σέβονται τους κανόνες της Ενωσης για το χρέος. Οι συγκεκριμένες χώρες υπερέβησαν το όριο του 3% του δημόσιου ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ, το οποίο καθορίστηκε από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν αναμένεται να θέσει τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που αποτελεί τον... προθάλαμο των βασανιστηρίων της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο εάν δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο βελτίωσης.

Η Γαλλία έχει έλλειμμα 5% του ΑΕΠ, το οποίο η κεντρική της τράπεζα και το ΔΝΤ αναμένουν ότι θα μειωθεί αργά. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ (111%), είναι παρόμοιος με της Ιταλίας πριν από την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2010, και πρόκειται να αυξηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία υποβαθμίστηκε στις 31 Μαΐου από την S&P Global, πριν την κήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν.

Ο οίκος αξιολόγησης κατέβασε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Γαλλίας από AA σε AA- με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος ανησυχίες ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αυξηθεί έως το 2027, αντί να μειωθεί όπως προβλεπόταν προηγουμένως.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, πάντως, έχει προκαλέσει νευρικότητα στις εκλογές.

Ο Λεμέρ, ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι αγορές είναι ανήσυχες για τη δημοσιονομική κατάσταση στη Γαλλία: «Οχι! Οι αγορές απλώς φοβούνται την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανοησία της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς».