Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλος νικητής η ενωμένη Αριστερά - Παραιτείται ο πρωθυπουργός

Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλος νικητής η ενωμένη Αριστερά - Παραιτείται ο πρωθυπουργός
Δείτε live τις εξελίξεις με τις εκλογές στη Γαλλία - Η συμμετοχή είναι η υψηλότερη εδώ και τέσσερις δεκαετίες - Αγωνία σε όλον τον κόσμο για τα τελικά αποτελέσματα λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ο Γάλλος πολιτικός που υπηρετεί ως πρωθυπουργός της Γαλλίας, από τον Ιανουάριο του 2024, παραιτείται το πρωί της Δευτέρας.

Μεγάλη ανατροπή δείχνουν τα exit poll καθώς μεγάλος νικητής φαίνεται να είναι το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς. Δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, το

  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο εκλέγει από 178 έως 205 έδρες
  • το κόμμα του Μακρόν από 157 έως 174 έδρες
  • η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν από 113 έως 148 έδρες
  • Ρεπουμπλικάνοι από 67 έως 71 έδρες

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ο Γάλλος πολιτικός που υπηρετεί ως πρωθυπουργός της Γαλλίας, από τον Ιανουάριο του 2024, παραιτείται το πρωί της Δευτέρας.

WhatsApp_Image_2024-07-07_at_11.30.50_PM_21f79.jpeg

Διαβάστε ακόμη:

Ο εκλεκτός της Λεπέν στην τρίτη θέση

Εμφανώς απογοητευμένος ο εκλεκτός της Λεπέν.

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Ζορντάν Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll.

«Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

28960963_e54d4.jpg

fsdfd_64612.JPG

28961097_e8048.jpg

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του»

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του» είπε ο Μελανσόν, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του», τόνισε.

Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Έθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο. Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν η οποία θα έχει από 150 ως 170 έδρες ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που εκτιμάται ότι θα έχει από 132 ως 152 έδρες.

Τέλος στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το οποίο θα λάβει από 57 ως 67 έδρες. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής. Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι. Λαμβάνοντας το λόγο λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε και ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Είπε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του». Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση»

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε «μη βιώσιμη»κατάσταση, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν καταλογίζοντας την ήττα του Εθνικού Συναγερμού στην τακτική που εφάρμοσαν για την ψηφοφορία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση»

Ο Μακρόν δεν θα μιλήσει σήμερα το βράδυ

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος θα περιμένει τη διάρθρωση της νέας Εθνοσυνέλευσης για να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής της κεντροαριστεράς, δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά την νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει», είπε προσθέτοντας ότι «ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία απαιτεί δεκτικότητα στον διάλογο. Πρέπει να ενεργήσουμε ως ενήλικες τώρα. Το κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο», πρόσθεσε.

Εξελέγη στην Κορέζ ο Φρανσουά Ολάντ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στην Κορέζ,δείχνουν τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα. Η νίκη του έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης νίκης του Νέου Λαϊκού Μετώπου, με το οποίο συστρατεύτηκε ο Ολάντ.

Δείτε live

{https://www.youtube.com/watch?v=Ap-UM1O9RBU}