Διεθνή

Δάγκειος πυρετός: Πρώτο κρούσμα στη Γαλλία - Καμπανάκι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δάγκειος πυρετός: Πρώτο κρούσμα στη Γαλλία - Καμπανάκι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Φωτογραφία: PEXELS Photo by Jimmy Chan
Προσοχή και μέτρα προστασίας συστήνει ο ΕΟΔΥ σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω παγκόσμιας αύξησης κρουσμάτων δάγκειου πυρετού

Παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και στη Γαλλία έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα δάγκειου πυρετού επί ευρωπαικού εδάφους γεγονός που προκαλεί ανησυχία γαι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση δεδομένου ότι παγκοσμίως παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. 

Από τις αρχές Ιανουάριου, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 10εκατομμύρια κρούσματα Δάγκειου πυρετού και περισσότεροι από 5.000 σχετιζόμενοι θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην περιοχή PAHO του ΠΟΥ (Βόρεια/ Νότια/ Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς, Καραϊβική). Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα το 2024. Επίσης στη Βραζιλία συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά του Δάγκειου πυρετού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις 8 Ιουλίου καταγράφηκε το πρώτο αυτόχθονο κρούσμα σε ευρωπαϊκή χώρα, και συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Δεδομένου ότι ο Δάγκειος πυρετός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι καλούνται άπαντες οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες που θα δώσουν το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ακολουθούν τα συστάσεις των ειδικών. 

Όπως τονίζεται από πλευράς ΕΟΔΥ  συνιστάται η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τα έντομα (χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο δέρμα και πάνω από ρούχα/ένδυση με μακριά ρούχα, ψηλές κάλτσες και κλειστά παπούτσια/προστασία του περιβάλλοντα χώρου με σήτες και κουνουπιέρες και ψεκασμός ανεμιστήρων και κλιματιστικών).

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να εφαρμόζουν τα παραπάνω προληπτικά μέτρα προστασίας από τα έντομα για 3 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. 

Τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού

Στον δάγκειο πυρετό, το κλινικό φάσμα της νόσου ποικίλλει από ήπιο, μη ειδικό εμπύρετο σύνδρομο (με πιθανά συνοδά συμπτώματα: κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, εξάνθημα, ναυτία, εμέτους) έως σοβαρή νόσο σε ποσοστό περίπου 5% των ασθενών (με αιμορραγικές εκδηλώσεις ή και κυκλοφορική καταπληξία), η οποία μπορεί να έχει έως και θανατηφόρο κατάληξη.

Σε μεγάλο ποσοστό, η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς είναι ασυμπτωματική, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα ασθένειας, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Μάλιστα, το 75-80% των λοιμώξεων δάγκειου πυρετού μπορεί να είναι ασυμπτωματικές.

Όμως, ακόμα και οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τους ιούς σε κουνούπια τα οποία θα τους τσιμπήσουν κατά την «περίοδο μετάδοσης» (διάρκειας περίπου 10 ημερών).