Διεθνή

Χάος στο Παρίσι: «Σαμποτάζ» στα τρένα, στον αέρα 800.000 επιβάτες λίγο πριν την τελετή έναρξης

Χάος στο Παρίσι: «Σαμποτάζ» στα τρένα, στον αέρα 800.000 επιβάτες λίγο πριν την τελετή έναρξης Φωτογραφία: epa
Οι 75.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και μισθωμένοι φρουροί που περιπολούν δεν απέτρεψαν τις επιθέσεις

Βανδαλισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας παραλύουν τις μετακινήσεις με τρένο, μόλις λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα γίνει για πρώτη φορά στην Ιστορία εκτός σταδίου, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια όλων. Η επιχείρηση ασφαλείας, που περιλαμβάνει 75.000 αστυνομικούς, στρατιώτες και μισθωμένους φρουρούς να περιπολούν το Παρίσι κάθε στιγμή, δεν απέτρεψε τη μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας στα τρένα, την ώρα που η γαλλική πρωτεύουσα αναμένει 15 εκατομμύρια επισκέπτες. Πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε στο AFP ότι οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες πράξεις δείχνουν «σαμποτάζ».

Ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV είπε ότι από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί έχουν επηρεαστεί 800.000 πελάτες και η εικόνα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι ήδη απελπιστική.

Επισήμανε ότι το δίκτυο ήταν προετοιμασμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πως κινητοποιούν εκατοντάδες άτομα για να επιδιορθώσουν τις βλάβες το συντομότερο.

{https://www.youtube.com/watch?v=PBxDuqOo510}

Προβλήματα και στη Eurostar: «Μην ταξιδεύετε»

Η εταιρεία Eurostar ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων.

Εξαιτίας των συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρέασαν τη γραμμή του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ανάμεσα στο Παρίσι και στην Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας προερχόμενα από το Παρίσι και κατευθυνόμενα προς αυτό εκτρέπονται σήμερα 26 Ιουλίου μέσω της κλασικής γραμμής. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα. Πολλά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί, αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostar.

«Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει η εταιρεία.

To χρονικό - Τρέχουν να προλάβουν το... χάος

Η SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», ενημέρωσε η ίδια στο AFP.

«Πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες» έπληξαν τις γραμμές των TGV Atlantique, Nord και Est που συνδέουν το Παρίσι με το δυτικό, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας: «Εγιναν εμπρησμοί για να προκληθούν ζημιές» στις εγκαταστάσεις των γραμμών υψηλής ταχύτητας, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της.

Η γραμμή των TGV Sud-Est «δεν επλήγη», διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αναφέρθηκε σε πράξεις «δολιοφθοράς».

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, καταδίκασε έντονα τις «εγκληματικές πράξεις» στο σιδηροδρομικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

{https://x.com/P_Vergriete/status/1816714112933724617}

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Patrice Vergriete έγραψε: «Συντονισμένες κακόβουλες πράξεις είχαν στόχο αρκετές γραμμές TGV χθες το βράδυ και θα διαταράξουν σοβαρά την κυκλοφορία μέχρι το Σαββατοκύριακο. Καταδικάζω έντονα αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τις αναχωρήσεις για διακοπές πολλών Γάλλων».

Ο Vergriete ευχαρίστησε το προσωπικό της SNCF για την προσπάθεια αποκατάστασης των υπηρεσιών «το συντομότερο δυνατό».

Η υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castera δήλωσε ότι οι Αρχές εργάζονται για να «αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στους ταξιδιώτες, τους αθλητές και να διασφαλίσουν τη μεταφορά όλων των αντιπροσωπειών στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων».

Μιλώντας στην τηλεόραση BFM, είπε: «Το να παίζεις εναντίον των Αγώνων είναι σαν να παίζεις εναντίον της Γαλλίας, εναντίον του στρατοπέδου σου, εναντίον της χώρας σου».

Δεν προσδιόρισε ποιος βρίσκεται πίσω από τους βανδαλισμούς.

Ταλαιπωρία

Στο σιδηροδρομικό σταθμό Montparnasse του Παρισιού, δεκάδες επιβάτες περίμεναν περισσότερες πληροφορίες για τα ταξίδια τους, αφού ανακοινώθηκαν καθυστερήσεις από 30 λεπτά έως σχεδόν δύο ώρες.

{https://x.com/Mediavenir/status/1816729367768383742}

«Η κανονική κυκλοφορία αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου», έγραφε μία από τις πινακίδες στην αίθουσα αναχωρήσεων.

«Φτάσαμε γύρω στις 7:00 π.μ., αλλά μας είπαν ότι μπορεί να μην μπορέσουμε να φύγουμε πριν από τη Δευτέρα», δήλωσε η 27χρονη φοιτήτρια Jocelyn.

«Περιμέναμε ότι θα επικρατούσε ένα μικρό χάος στο Παρίσι με την προγραμματισμένη για απόψε τελετή έναρξης, αλλά δεν πιστεύαμε ότι ήταν τόσο άσχημα», πρόσθεσε.