Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κάμπινγκ... ταλαιπωρίας στο Παρίσι, με ομπρέλες η τελετή έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κάμπινγκ... ταλαιπωρίας στο Παρίσι, με ομπρέλες η τελετή έναρξης Φωτογραφία: epa
Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που για πρώτη φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνει σε ανοιχτό χώρο, κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα», λόγω καιρού

Σε... κάμπινγκ έχουν μετατραπεί οι χώροι αναμονής στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού, καθώς 250.000 άνθρωποι έμειναν με το εισιτήριο στο χέρι, αφού ακυρώθηκαν τα περισσότερα δρομολόγια των τρένων μετά τις επιθέσεις που έγιναν στο δίκτυο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι βλάβες δεν θα έχουν αποκατασταθεί πριν από τη Δευτέρα, κάτι που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν άλλοι 800.000 πελάτες της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF, μεταξύ αυτών και πολλοί Γάλλοι για τους οποίους ξεκινάει η καλοκαιρινή άδεια. Οι πονοκεφάλοι όμως των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων δεν τελειώνουν εδώ, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και τον... κακό τους τον καιρό.

{https://www.youtube.com/watch?v=PBxDuqOo510}

Στον παρακάτω χάρτη του BBC είναι οι τοποθεσίες των επιθέσεων - επιτυχημένων και αποτυχημένων - που προκάλεσαν αναταραχή στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

xartis4 f33cb

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα αναφέρθηκε σε «δολιοφθορά», ενώ πηγή των σωμάτων ασφαλείας δήλωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολό τους οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να βρουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κακός τους ο καιρός...

Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που για πρώτη φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνει σε ανοιχτό χώρο, κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα», λόγω καιρού.

Από το πρωί της Παρασκευής στο Παρίσι βρέχει διαρκώς κι εάν αυτό συνεχιστεί έως το βράδυ, ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα και να μπει σε εφαρμογή το... plan B, καθώς σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι αθλητές θα βρίσκονται πάνω σε σκάφη που θα πλέουν κατά μήκος του Σηκουάνα.

«Οι προβλέψεις έχουν αντιστραφεί εντελώς από εχθές (Πέμπτη 25/7), καθώς τα μοντέλα προβλέπουν τώρα 70 έως 80% πιθανότητα βροχής κατά την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Σιρίλ Ντισέσν, επικεφαλής του τμήματος προβλέψεων στο κανάλι καιρού της Γαλλίας.

Μέχρι εχθές, οι μετεωρολόγοι ήταν μάλλον αισιόδοξοι και ανέμεναν «ήρεμο» αν και συννεφιασμένο καιρό, με «μικρό κίνδυνο» βροχοπτώσεων, προειδοποιώντας ωστόσο για την «αβεβαιότητα» που εξακολουθεί να επικρατεί.

Το Météo-France αναφέρει ότι «αναμένεται ασθενής έως μέτρια βροχή για σήμερα το βράδυ στο Παρίσι».

«Θα είναι συνεχής και μερικές φορές μέτριας έντασης μέχρι τα μεσάνυχτα. Μια σταδιακή βελτίωση θα έλθει αργότερα», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εθνική μετεωρολογιακή υπηρεσία.

«Στην αρχή της Τελετής Εναρξης, θα υπάρχει ελαφρά κατά διαστήματα βροχή, αλλά αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα μπορούσε να ενταθεί μεταξύ 21:00 και 11:00 μ.μ.», προειδοποιεί ο Ντισέσν:

«Στα πιο απαισιόδοξα μοντέλα, 10 έως 15 mm βροχοπτώσεων θα μπορούσαν να πέσουν σε τρεις ώρες, ισοδύναμο με οκτώ έως 10 ημέρες βροχής», προειδοποιεί ο έμπειρος μετεωρολόγος, τονίζοντας ότι σε άλλα σενάρια η βροχή είναι πολύ χαμηλότερη, ακόμη και σε 20 έως 30%.

Η εισαγγελία του Παρισιού αναλαμβάνει την έρευνα

Η Εθνική Δικαστική Αρχή για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (Junalco) επιφορτίστηκε σήμερα με τη διεξαγωγή της έρευνας για το «σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν εσκεμμένα σε εγκαταστάσεις της SNCF», της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Η έρευνα γίνεται για φθορά περιουσίας που δύναται να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, επιθέσεις σε αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων από οργανωμένη συμμορία και συνωμοσία κακοποιών με σκοπό τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων και αδικημάτων, διευκρίνισε η Μπεκιό σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα διεξάγεται επίσης για φθορά και απόπειρες πρόκλησης φθοράς με επικίνδυνα μέσα από οργανωμένη συμμορία, εγκλήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Η έρευνα θα διεξαχθεί για κάθε μέρος, όπου διαπράχθηκαν οι ενέργειες αυτές, από τα αρμόδια τοπικά τμήματα της χωροφυλακής.

Δήμαρχος Παρισιού: Δεν επηρεάζει την τελετή

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαβεβαίωσε ότι η επίθεση κατά σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή» έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα το βράδυ, «διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών» της περιοχής του Παρισιού.

«Είναι δολιοφθορά», δήλωσε η δήμαρχος στα ισπανικά σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε. «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, αλλά δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή σήμερα το βράδυ, διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς», πρόσθεσε η ίδια.

Ταλαιπωρία στους σιδηροδρομικούς σταθμούς

{https://x.com/LucAuffret/status/1816759328843370705}

Η SNCF κάλεσε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς σε αυτούς επικρατεί το απόλυτο χάος.

Στον σταθμό Μονπαρνάς στο Παρίσι, που εξυπηρετείται από τη δυτική και τη νοτιοδυτική γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας, οι ταξιδιώτες παρακολουθούν με ηρεμία τις οθόνες. Στις αναχωρήσεις τρένων εμφανίζεται καθυστέρηση έως και δύο ωρών, ενώ ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση εμφανίζεται στις αφίξεις.

{https://x.com/EtienneGless/status/1816763942376440084}

«Περιμέναμε ότι θα επικρατούσε ένα μικρό χάος στο Παρίσι με την προγραμματισμένη για απόψε τελετή έναρξης, αλλά δεν πιστεύαμε ότι ήταν τόσο άσχημα», δήλωσε η 27χρονη φοιτήτρια Jocelyn που...ξέμεινε στο σιδηροδρομικό σταθμό Μονπαρνάς, μαζί με χιλιάδες άλλους.

«Ελπίζω να μπορέσω να φύγω. Αναχωρούν με το σταγονόμετρο», δήλωσε στο AFP ο Αρνό, ένας 33χρονος ταξιδιώτης. «Εγώ ελπίζω κυρίως να έχω μπορέσει να επιστρέψω την Κυριακή», συμπληρώνει ο Βικτόρ, ο οποίος όπως και ο Αρνό δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του, προσθέτοντας ότι τον περιμένουν σε οικογενειακή εκδήλωση.

29033862 c2e1e

Δύο τουρίστριες από την Ιαπωνία, μια μητέρα και η κόρη της που δεν μιλούν ούτε γαλλικά ούτε αγγλικά, δείχνουν χαμένες όσον αφορά τα εισιτήριά τους για τη Ρεν, στη βορειοδυτική Γαλλία. Εργαζόμενος της SNCF τις παροτρύνει να τα αλλάξουν.

Στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο Μπατίστ Λεντίκ, ένας 26χρονος αθλητικογράφος είπε ότι με μεγάλη λύπη «ειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι μπορεί να τους αφήσει ξεκρέμαστους ανήμερα τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων», διηγείται στο AFP. Το τρένο του, που ανακοινώθηκε ότι θα έχει τρεις ώρες και είκοσι λεπτά καθυστέρηση, «είναι πολύ πιθανόν» να μην κάνει δρομολόγιο σήμερα. Ωστόσο αναζητεί εναλλακτική λύση για τη μετακίνησή του, καθώς όπως είπε: «δημιουργήθηκε έξοδος προς τον σταθμό των λεωφορείων».

{https://x.com/Mediavenir/status/1816729367768383742}

Προβλήματα και στη Eurostar: «Μην ταξιδεύετε»

Η εταιρεία Eurostar ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων.

Εξαιτίας των συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρέασαν τη γραμμή του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ανάμεσα στο Παρίσι και στην Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας προερχόμενα από το Παρίσι και κατευθυνόμενα προς αυτό εκτρέπονται σήμερα 26 Ιουλίου μέσω της κλασικής γραμμής. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα. Πολλά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί, αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostar.

«Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει η εταιρεία.

To χρονικό - Τρέχουν να προλάβουν το... χάος

Η SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», ενημέρωσε η ίδια στο AFP.

«Πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες» έπληξαν τις γραμμές των TGV Atlantique, Nord και Est που συνδέουν το Παρίσι με το δυτικό, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας: «Εγιναν εμπρησμοί για να προκληθούν ζημιές» στις εγκαταστάσεις των γραμμών υψηλής ταχύτητας, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της.

29033855 7fa41

Η γραμμή των TGV Sud-Est «δεν επλήγη», διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αναφέρθηκε σε πράξεις «δολιοφθοράς».

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, καταδίκασε έντονα τις «εγκληματικές πράξεις» στο σιδηροδρομικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

{https://x.com/P_Vergriete/status/1816714112933724617}

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Patrice Vergriete έγραψε: «Συντονισμένες κακόβουλες πράξεις είχαν στόχο αρκετές γραμμές TGV χθες το βράδυ και θα διαταράξουν σοβαρά την κυκλοφορία μέχρι το Σαββατοκύριακο. Καταδικάζω έντονα αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τις αναχωρήσεις για διακοπές πολλών Γάλλων».

Ο Vergriete ευχαρίστησε το προσωπικό της SNCF για την προσπάθεια αποκατάστασης των υπηρεσιών «το συντομότερο δυνατό».

Η υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castera δήλωσε ότι οι Αρχές εργάζονται για να «αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στους ταξιδιώτες, τους αθλητές και να διασφαλίσουν τη μεταφορά όλων των αντιπροσωπειών στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων».

Μιλώντας στην τηλεόραση BFM, είπε: «Το να παίζεις εναντίον των Αγώνων είναι σαν να παίζεις εναντίον της Γαλλίας, εναντίον του στρατοπέδου σου, εναντίον της χώρας σου».

Δεν προσδιόρισε ποιος βρίσκεται πίσω από τους βανδαλισμούς.