Διεθνή

Βιτρίνα η «συμπερίληψη» στο Παρίσι 2024: Αδικίες και αποκλεισμοί πίσω από τα φώτα

Βιτρίνα η «συμπερίληψη» στο Παρίσι 2024: Αδικίες και αποκλεισμοί πίσω από τα φώτα
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και απαγορεύει στις αθλήτριές της να φορούν χιτζάμπ

Η «συμπερίληψη» είναι μία έννοια ταυτόσημη με την αποδοχή και ο όρος αυτός κυριάρχησε μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, που δίχασε τους τηλεθεατές ανά τον κόσμο. Ωστόσο, πίσω από τη «βιτρίνα» της τελετής, τι πραγματικά πιστεύει η Γαλλία για τη διαφορετικότητα;

Η τελετή έναρξης των Αγώνων μέσα από ένα ταξίδι σε διαφορετικούς πολιτισμούς προέβαλε εικόνες μιας υπερήφανης, χωρίς αποκλεισμούς Γαλλίας - μια χώρα που λίγες εβδομάδες νωρίτερα κινδύνευσε να αποκτήσει ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ωστόσο, η αφήγηση της Γαλλίας κατά την τελετή δεν αντικατοπρίζει την πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Guardian.

Απαγορεύει τη μαντίλα στους Αγώνες

Λίγες ημέρες πριν από την τελετή, η Γαλλίδα μουσουλμάνα δρομέας σκυταλοδρομίας Σουνκάμπα Σίγια πληροφορήθηκε ότι θα της απαγορευόταν η συμμετοχή στη διοργάνωση αν φορούσε τη μαντίλα της.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, βρέθηκε μία συμβιβαστική λύση: της επετράπη να φορέσει καπέλο για την παρέλαση στον Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης - ωστόσο η περίπτωση δείχνει έναν ευρύτερο αποκλεισμό. Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και απαγορεύει στις αθλήτριές της να φορούν χιτζάμπ.

{https://www.instagram.com/p/C97KzOkNV4d/?utm_source=ig_web_copy_link}

Η υπουργός αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά Καστερά, επικαλέστηκε την αρχή της «κοσμικότητας» για να υπερασπιστεί την απαγόρευση του χιτζάμπ. «Υπάρχει μια ουσιαστική αρχή στην κοσμικότητα: η ουδετερότητα της δημόσιας υπηρεσίας... Οι αθλητές μας ενσαρκώνουν τη δημόσια υπηρεσία», είπε.

Στην πραγματικότητα η «κοσμικότητα» υποχρεώνει το κράτος και τους φορείς του να είναι «κοσμικοί» και να εγγυώνται την ελευθερία της πίστης του καθενός. Η ανέντιμη παρερμηνεία από την πλευρά της κυβέρνησης αφήνει τις Γαλλίδες μουσουλμάνες αθλήτριες στο περιθώριο: είναι οι μόνες μουσουλμάνες που δεν μπορούν να αγωνιστούν σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με καλυμμένα τα κεφάλια τους - στην ίδια τους τη χώρα!

Αυτό ισοδυναμεί με «διάκριση», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες μιλούν για «παραβίαση πολλαπλών υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Έχει επίσης προκαλέσει την οργή αρκετών αθλητριών από άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν φορώνατς τη μαντήλα τους.

Δεν είναι μόνο ο στίβος

Ο αποκλεισμός αυτός δεν αγγίζει μόνο τα αγωνίσματα του στίβου.

Όμως ο αποκλεισμός δεν είναι ορατός μόνο στον στίβο και τα στάδια δεν γίνεται μόνο στον στίβο ή στο στάδιο. Για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι Αγώνες, το Παρίσι έπρεπε να αναλάβει ένα πρόγραμμα έντονης κοινωνικής κάθαρσης.

Σύμφωνα με έρευνα της συλλογικότητας Le revers de la médaille («Η άλλη όψη του νομίσματος»), 12.545 άτομα (συμπεριλαμβανομένων 3.434 ανηλίκων) εκδιώχθηκαν - αρκετοί με τη βία - από ολόκληρη την περιοχή του Παρισιού μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαΐου 2024. Πρόκειται για άστεγους (κυρίως), σεξεργάτες και τοξικομανείς που σύμφωνα με ακτιβιστές, δεν μπορούν πλέον να λάβουν ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη.

Το ποσοστό «απομάκρυνσης» είναι κατά 38,5% υψηλότερο σε σχέση την περίοδο 2021-22.

28569505 657ab

Με πρόσχημα την ασφάλεια

Η αυστηροποίηση της ασφάλειας λόγω της διοργάνωσης έγινε το πρόσχημα για ένα «υψηλό επίπεδο βίας και κακοποίησης» από την αστυνομία κατά των εργαζομένων στο σεξ και των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Mediapart, η βία λαμβάνει διάφορες μορφές: «Η παρουσία αστυνομικών σκύλων, προσβολές, κυνηγητά, αναγκαστική απομάκρυνση από τα φορτηγά και άρνηση να επιτραπεί στις γυναίκες να ξαναφορέσουν τα ρούχα τους».

Πολλές εργατικές συνοικίες έχουν πληγεί, όπως η Aubervilliers, μια από τις φτωχότερες πόλεις της Γαλλίας, όπου μέρος των κοινοτικών κήπων (που υπήρχαν εκεί για σχεδόν έναν αιώνα) καλύφθηκε από... μια ολυμπιακή πισίνα.

Ξεσπίτωσαν φοιτητές

Σχεδόν 1.000 φοιτητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους (που τους παρείχε ο επίσημος οργανισμός φοιτητικής μέριμνας) για να μείνουν σε αυτά αστυνομικοί, πυροσβέστες και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Μάλιστα, χρειάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να αποκαλυφθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών σε αυτά τα καταλύματα, αν και είχαν γίνει επανηλλειμμένως σχετικές καταγγελίες: μούχλα, ποντίκια, βρωμιά παντού.

«Εκοψαν» την πρόσβαση προς το μεγαλύτερο μαιευτήριο

Η αναδιαμόρφωση των δρόμων για τους Αγώνες, εν τω μεταξύ, επιφέρει σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία - για παράδειγμα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα μαιευτήρια της περιοχής. Οι Αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να ανοίξουν τις λωρίδες για ιατρικά επείγοντα περιστατικά.

6281684 7a702

Κυκλοφορώντας... με QR

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι το 91% των σταθμών του μετρό του Παρισιού είναι απροσπέλαστοι για τα άτομα με αναπηρία. Αλλά αντ' αυτού, αυτό το τεράστιο πρόβλημα απλώς αγνοήθηκε.

Ο διπλασιασμός των ναύλων στο μετρό, καθώς και η απαίτηση απόκτησης ενός κωδικού QR για να ταξιδέψει κανείς σε ορισμένες περιοχές του Παρισιού, δεν καθιστά τις μεταφορές πιο... περιεκτικές. Πολλοί εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά που παρέχουν υπηρεσίες delivery από εστιατόρια στις απαγορευμένες ζώνες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κάρτα Sésame.

Το Παρίσι έλαμψε προβάλλοντας το καλύτερό του πρόσωπο, αλλά με τι κόστος;