Διεθνή

Απόφαση «βόμβα» για παράνομο μονοπώλιο της Google - Τι απαντά η εταιρεία

Απόφαση «βόμβα» για παράνομο μονοπώλιο της Google - Τι απαντά η εταιρεία
Σε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις κατά των μονοπωλιακών πολιτικών, το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι το μονοπώλιο της Google στις διαδικτυακές αναζητήσεις είναι παράνομο.

Ο δικαστής Αμίτ Μέτα αποφάνθηκε ότι η Google παραβίασε το άρθρο 2 του Νόμου Sherman, καθώς διατήρησε το μονοπώλιο των υπηρεσιών αναζήτησης και της διαφήμισης, δημιουργώντας μια «αυτοκρατορία αναζήτησης στο Διαδίκτυο».

Η απόφαση αυτή μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην ψηφιακή αγορά, καθώς η Google κατηγορείται ότι διατήρησε το μονοπώλιο της δημιουργώντας ισχυρά εμπόδια για την είσοδο άλλων εταιρειών.

Η υπόθεση ξεκίνησε από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι η Google διατήρησε την κυριαρχία της δημιουργώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης. Το δικαστήριο εστίασε στις αποκλειστικές ρυθμίσεις αναζήτησης της Google σε συσκευές Android, καθώς και στα iPhone και iPad της Apple, κρίνοντας ότι αυτές οι πρακτικές ενίσχυσαν την αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά της εταιρείας.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας ελέγχου των μεγάλων εταιρειών από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μια δικομματική ομάδα γενικών εισαγγελέων από 38 πολιτείες είχαν καταθέσει αγωγές κατά της Google το 2020, οι οποίες τελικά συνδυάστηκαν.

Σε δήλωσή του, ο Kent Walker, Πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Google, ανέφερε ότι η απόφαση αναγνωρίζει την ποιότητα της μηχανής αναζήτησης της Google, αλλά δεν πρέπει να επιτρέπεται να την κάνουν εύκολα διαθέσιμη. Ο Walker δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση και παραμένει επικεντρωμένη στην παραγωγή προϊόντων που είναι χρήσιμα και εύκολα στη χρήση από τους χρήστες.

«Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτρέπεται να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη.

»Εκτιμούμε το συμπέρασμα του Δικαστηρίου πως η Google είναι "η μηχανή αναζήτησης με την υψηλότερη ποιότητα του κλάδου, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ημερήσιων χρηστών", ότι η Google "είναι εδώ και πολύ καιρό η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές", ότι "συνεχίζει να καινοτομεί στην αναζήτηση" και ότι "η Apple και η Mozilla αξιολογούν περιστασιακά την ποιότητα αναζήτησης της Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και βρίσκουν ότι η Google είναι ανώτερη".

»Δεδομένου αυτού, και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερες πληροφορίες με όλο και περισσότερους τρόπους, σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην παραγωγή προϊόντων που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα και εύκολα στη χρήση», ανέφερε ο Kent Walker.