Διεθνή

«Οι εξετάσεις δείχνουν ότι είναι άνδρας»: Η Κελίφ ξανά στο στόχαστρο της IBA

«Οι εξετάσεις δείχνουν ότι είναι άνδρας»: Η Κελίφ ξανά στο στόχαστρο της IBA Φωτογραφία: EPA/ALI HAIDER
«Δεν ξέρουμε αν γεννήθηκαν έτσι ή αν έγιναν κάποιες αλλαγές», είπε ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας πυγμαχίας αναφερόμενος στις intersex αθλήτριες

H Αλγερινή πυγμάχος Ιμάν Κελίφ βρέθηκε στο επίκεντρο μίας διαμάχης αναφορικά με το φύλο της, μετά τη νίκη της επί της Ιταλίδας Αντζελα Καρίνι, η οποία εγκατέλειψε το ρινγκ σε 46 δευτερόλεπτα και η διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας έριξε χθες νέο λάδι στη φωτιά. 

Η ιστορία γύρω από τη διαμάχη πηγαίνει πίσω στο 2023, όταν η 25χρονη αποκλείστηκε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας, καθώς, σύμφωνα με την IBA, απέτυχε στα τεστ καταλληλότητας φύλου. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία πυγμαχίας (IBA) δεν εμπλέκεται πλέον με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη ΔΟΕ να ξεκαθαρίζει ότι η Ιμάνι Κελίφ έχει κάθε δικαίωμα να αγωνίζεται στους Αγώνες.

«Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήρια ως γυναίκες και που αγωνίζονται για πολλά χρόνια ως γυναίκες και αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας», είπε προ ημερών ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. Η ΔΟΕ δήλωσε ότι η απόφαση της IBA να αποκλείσει την Κελίφ πέρυσι ήταν αυθαίρετη και η κύρια αιτία για την οργή που έχει σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΙΒΑ: Οι εξετάσεις δείχνουν ότι είναι άντρας

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου της ΙΒΑ, ωστόσο, αναφέρθηκε ότι τα αποτελέσματα των τεστ της Κελίφ αποκάλυψαν χρωμοσώματα που την καθιστούσαν μη επιλέξιμη να αγωνιστεί στην κατηγορία των γυναικών.

Ο Κρις Ρόμπερτς, Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος της IBA, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έγιναν εξετάσεις αίματος και εξέταση φύλου - όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών το 2022 στην Κωνσταντινούπολη. Στις 17 Μαΐου 2022, οι εξετάσεις αίματος έγιναν από ένα εργαστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Τα αποτελέσματα εκεί εκδόθηκαν στις 24 Μαΐου. Τα αποτελέσματα που βγήκαν ήταν αντιφατικά και προέκυψαν ερωτήματα».

{https://x.com/IBA_Boxing/status/1820537666150265091}

Οπως είπε, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στην Ινδία, στις 17 Μαρτίου 2023 ζητήθηκε από την Κελίφ να κάνει μία επιπλέον εξέταση αίματος. «Στις 23 Μαρτίου ήρθαν τα αποτελέσματα και έδειξαν τα χρωμοσώματα στα οποία αναφερθήκαμε στο πλαίσιο των κανονισμών του αγώνα - που καθιστούν την πυγμάχο μη επιλέξιμη».

«Αυτό επικυρώθηκε στη συνέχεια από το διοικητικό μας συμβούλιο. Ελήφθη η απόφαση να αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

«Δεν είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε τα αποτελέσματα οποιουδήποτε τεστ, αλλά μπορείτε να διαβάσετε ανάμεσα στις γραμμές πού βρίσκεται αυτό», πρόσθεσε.

«Δεν ξέρουμε αν γεννήθηκαν έτσι ή αν έγιναν κάποιες αλλαγές»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της IBA,Ουμάρ Κρεμλέφ, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων τόσο της Κελίφ όσο και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ, έδειξαν «πολύ υψηλά» επίπεδα τεστοστερόνης.

«Οι εξετάσεις δείχνουν ότι είναι άνδρες. Δεν επιβεβαιώνουμε τι έχουν ανάμεσα στα πόδια τους», δήλωσε . «Δεν ξέρουμε αν γεννήθηκαν έτσι ή αν έγιναν κάποιες αλλαγές. Οι δεύτερες εξετάσεις επιβεβαίωσαν τις πρώτες εξετάσεις. Αν ο κόσμος έχει αμφιβολίες, ανατρέξτε σε αυτές. Μπορούν να κάνουν τα δικά τους τεστ», πρόσθεσε.

Υπήρξε πάντως σύγχυση στη συνέντευξη Τύπου, με τον Κρέμλεφ να μιλά για αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ ο Ρόμπερτς αναφέρθηκε σε τεστ χρωμοσωμάτων.

{https://x.com/IrishMirror/status/1820714662964424843}

«Προβληματικός ο τρόπος προσδιορισμού από τη ΔΟΕ»

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πυγμαχίας και πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της IBA ο Ιωάννης Φιλιππάτος, χαρακτήρισε προβληματικό τον τρόπο με τον οποίο η ΔΟΕ δέχεται τον προσδιορισμό του φύλου ενός πυγμάχου, επειδή «βασίζεται στις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαβατήριο ενός αθλητή».

Ο Γκαμπριέλ Μαρτέλι, πρόεδρος της Επιτροπής Προπονητών της IBA, υποστήριξε με τη σειρά του ότι η Κελίφ διαθέτει «αθέμιτο πλεονέκτημα». «Στο άθλημά μας, αυτό είναι επικίνδυνο. Οταν υπάρχει αθέμιτο πλεονέκτημα, κάποιος μπορεί να πεθάνει», είπε.

Από τότε που χώρισαν οι δρόμοι της με την IBA, η ΔΟΕ είχε την απόλυτη ευθύνη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και του Παρισιού.

Η σύνδεση της ΙΒΑ με τη Ρωσία και οι καταγγελίες για διαφθορά

Η νομιμότητα και η αμεροληψία της IBA έχουν αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια. Η ΙΒΑ συνδέεται με τη Ρωσία και έχει αποτελέσει αντικείμενο καταγγελιών για διαφθορά σε ανώτερα επίπεδα και υποστηρίζεται από τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom.

Με πληροφορίες από Independent, IrishMirror