Διεθνή

«Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την δολοφονία Χανίγια»: Ο Νετανιάχου ποντάρει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

«Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την δολοφονία Χανίγια»: Ο Νετανιάχου ποντάρει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή
Η Washington Post αποκαλύπτει πως το Τελ Αβίβ φρόντισε να ενημερώσει - αν και κατόπιν εορτής - την Ουάσινγκτον για τη δολοφονία Χανίγια: Γιατί γίνεται κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο Νετανιάχου επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τις τριβές μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου είναι αφιερωμένο εκτενές δημοσίευμα της Washington Post που αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως το Ισραήλ παραδέχτηκε στις ΗΠΑ πως φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.  

«Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αντέδρασαν με έκπληξη και οργή στη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου, την οποία είδαν ως πλήγμα στην πολύμηνη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - μια διακοπτόμενη διαδικασία που πίστευαν ότι σημείωνε πρόοδο». Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τις «σκέψεις» του Λευκού Οίκου. 

«Ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία του Χανίγια, ενημέρωσε αμέσως μετά τους Αμερικανούς αξιωματούχους και ανέλαβε την ευθύνη».

Την Τρίτη, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Γιαχία Σινουάρ - εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Γάζα και «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου - θα αντικαταστήσει τον Χανίγια. Αναλυτές σημειώνουν ότι σε αντίθεση με τον Σινουάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε τούνελ κάτω από τη Γάζα, ο Χανίγια ζούσε στο Κατάρ και ταξίδευε στο εξωτερικό, γεγονός που δημιουργεί εύλογη απορία σχετικά με το γιατί ο Νετανιάχου επέλεξε τη δεδομένη συγκυρία για να χτυπήσει.

«Αν ο στόχος σου ήταν να κλείσεις τη συμφωνία [κατάπαυσης του πυρός], γιατί να δολοφονήσεις τώρα τον Χανίγια και να το κάνεις με τρόπο που να αναγκάσει τους Ιρανούς να αντιδράσουν;» διερωτάται ο Ντένις Ρος, πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είδαν τον Νετανιάχου - και όχι την Τεχεράνη - ως το βασικό παίχτη που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ και των Ιρανών διοικητών χωρίς πρώτα να ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοργίζοντας τους αξιωματούχους του Μπάιντεν αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο - συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο Νετανιάχου - ο οποίος έρχεται όλο και περισσότερο σε αντιπαράθεση με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας του, λόγω της επιμονής του το Ισραήλ να συνεχίσει στρατιωτικά εναντίον της Χαμάς - φαίνεται επίσης να έχει αλλάξει τους όρους του για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας, αφότου ο Μπάιντεν παρουσίασε δημοσίως ένα σχέδιο που, όπως είπε, είχε την υπογραφή του Ισραήλ.

Ο Φρανκ Λόουενστάιν, ο οποίος διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έχει «φέρει τις ΗΠΑ σε άβολη θέση».

«Προκαλεί μια αντίδραση που θα μπορούσε να μας παρασύρει σε πόλεμο, αλλά κανείς δεν το αμφισβητεί ανοιχτά, διότι φυσικά θα σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον του Ιράν».

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο Χανίγια, ήταν «τεταμένη».

Παρόλα αυτά, για την ώρα δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη πως ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να ασκήσει σημαντική πίεση στο Ισραήλ - επιβάλλοντας όρους ή περιορίοζοντας την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.