Διεθνή

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ αποδέχθηκε τη νέα πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ αποδέχθηκε τη νέα πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα Φωτογραφία: EPA/ CHAIM TZACH
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τη Χαμάς να στηρίξει την πρόταση για την εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε τη νέα πρόταση που είναι στο τραπέζι προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες καθυστερούν την εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ κάλεσε και τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε αυτή τη δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες. Αύριο, Τρίτη, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ξεκαθάρισε αν η νέα πρόταση περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του Ισραήλ για τον έλεγχο δύο στρατηγικών διαδρόμων εντός της Γάζας- κάτι που απορρίπτει κάθετα η Χαμάς- ή άλλα ζητήματα που αποτελούν εδώ και καιρό εμπόδια για την εκεχειρία.

«Είχα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σήμερα. Μου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ στηρίζει την πρόταση», είπε σε δημοσιογράφους ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Το επόμενο βήμα είναι να πει “ναι” και η Χαμάς», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Associated Press.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι αυτή είναι πιθανότατα η καλύτερη και τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία. Την περασμένη Παρασκευή διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο, με βάση την αμερικανική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.