Διεθνή

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο
Σώοι οι 25 επιβαίνοντες, μικρές υλικές ζημιές

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο πετρελαϊκών προϊόντων Sounion ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι. Το ελληνόκτητο τανκερ δέχθηκε επίθεση από δύο μικρά σκάφη και επλήγη από τρία βλήματα σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου UKMTO.

Σώα τα 25 μέλη πληρώματος

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, το πλοίο που έχει ακινητοποιηθεί, έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές. Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαινε ένοπλη ασφάλεια και υπήρξε σύντομη ανταλλαγή πυρών, καθώς προσεγγίστηκε από δύο μικρά σκάφη με περίπου 15 άτομα. Οι Χούθι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη, αν και μπορεί να χρειαστούν ώρες ή και μέρες πριν αναγνωρίσουν μια από τις επιθέσεις τους.

«Το εμπορικό σκάφος χτυπήθηκε από δύο άγνωστα βλήματα πριν χτυπηθεί από ένα τρίτο», ανέφερε η UKMTO, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, αλλά «το σκάφος αναφέρει ότι δεν ήταν υπό διοίκηση».

Τα 25 μέλη του πληρώματος, όλοι αλλοδαποί, είναι καλά στην υγεία τους, ενώ δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός. 

{https://x.com/UK_MTO/status/1826167239269023784}

Η ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα σε απόσταση 77 ναυτικών μιλίων δυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως οι Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας κοντά στην Υεμένη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Χρ.Στυλιανίδης: Κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου

Tην επίθεση εναντίον του ελληνόκτητου πλοίου Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα, καταδίκασε με σημερινή του ανακοίνωση, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Η επίθεση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας» ανέφερε ο υπουργός και επισήμανε ότι «τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών και διαταράσσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω των κρίσιμων θαλάσσιων διαδρόμων». Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς.