Διεθνή

Ναυάγιο στη Σικελία: Ανασύρθηκε το πτώμα του Μάικ Λιντς, παραμένει παγιδευμένη η κόρη του

Ναυάγιο στη Σικελία: Ανασύρθηκε το πτώμα του Μάικ Λιντς, παραμένει παγιδευμένη η κόρη του Φωτογραφία: EPA/IGOR PETYX
Η 18χρονη κόρη του παραμένει παγιδευμένη στο ναυαγισμένο γιοτ

Οι δύτες ανέσυραν και τον πέμπτο νεκρό από τους έξι αγνοούμενους στο ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian ανοικτά του Πορτιτσέλο στη Σικελία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για τον Βρετανό μεγιστάνα Μάικ Λιντς.

Χθες, οι δύτες είχαν ανασύρει τέσσερα πτώματα από το βυθισμένο σκάφος. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Παλέρμο. Δεν έχουν αναγνωρισθεί επισήμως.

Νωρίς το πρωί επαναλήφθηκε η επιχείρηση για τον εντοπισμό του τελευταίου νεκρού που παραμένει παγιδευμένος στο ναυαγισμένο γιοτ και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για την 18χρονη κόρη του Μάικ Λιντς, Χάνα.

{https://x.com/AlbertTait1/status/1826259220037238923}

 Το Bayesian, ένα γιοτ μήκους 56 μέτρων, υπό βρετανική σημαία, βυθίστηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στα ανοικτά του Πορτιτσέλο, μιας παραθαλάσσιας πόλης σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Παλέρμο, ο κόλπος της οποίας υποδέχεται αυτήν την περίοδο του έτους πλήθος πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Το Bayesian, το οποίο είχε αγκυροβολήσει σε απόσταση περίπου 700 μέτρων στα ανοικτά, βρέθηκε στην πορεία ενός θαλάσσιου σίφωνα, ενός φαινομένου που παρατηρείται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ο οποίος στην κυριολεξία το αναποδογύρισε και το βύθισε σε λίγα λεπτά.

Δώδεκα επιβάτες και δέκα μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Βρετανοί υπήκοοι, βρίσκονταν στο πλοίο.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στον επιχειρηματία, ο Μάικ Λιντς είχε οργανώσει την κρουαζιέρα για να γιορτάσει μαζί με μέλη της οικογένειάς του, ορισμένους υπαλλήλους του και τους δικηγόρους του την αθώωσή του τον Ιούνιο σε μια υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ.

Η σύζυγός τού Μάικ Λιντς Άντζελα Μπακάρις διασώθηκε, όπως και άλλοι 14 άνθρωποι.

29145131 ce6d8

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα»

Η τραγωδία ήταν τόσο αιφνιδιαστική όσο και απρόβλεπτη.

«Είναι πρωτόγνωρο. Είναι ένα σπάνιο γεγονός (…) που έχει ένα πολύ ισχυρό αντίκτυπο, αλλά μικρή πιθανότητα να συμβεί», δήλωσε στο AFP ο Μάθιου Σκανκ, επικεφαλής της Maritime Search and Rescue Council, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

«Δεν το είδαμε να έρχεται», είπε ο διασωθείς πλοίαρχος του σκάφους Τζέιμς Κάτφιλντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Δεν ήταν μια κανονική καταιγίδα. Τι είπε ο πλοίαρχος, ότι δεν είδε τον κυκλώνα να έρχεται; Έτσι είναι, κανείς δεν τον είδε να έρχεται», είπε ο Σαλβατόρε Ιτζίλο, ένας ψαράς από το Πορτιτσέλο, στην εφημερίδα La Stampa.

«Η κόλαση ξέσπασε, δεν καταλαβαίναμε τίποτα, πρώτα ο άνεμος, κατόπιν το νερό, ήταν σίγουρα ένας ανεμοστρόβιλος», περιέγραψε στο AFPTV ο Τζιοβάνι Λοκόκο, ένας ντόπιος ψαράς.

Κάμερες ασφαλείας σε ένα κτίριο που βρισκόταν στην ακτή δείχνουν τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και ένα κοντέινερ να έχουν παρασυρθεί από τον αέρα.

Η Σάρλοτ Γκολάνσκι, ηλικίας 35 ετών, μια συνεργάτιδα σε μία από τις επιχειρήσεις του Μάικ Λιντς ήταν προσκεκλημένη στη γιορτή. Διασώθηκε μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους.

«Διήρκησε λίγα λεπτά, το πλοίο άρχισε να στροβιλίζεται, κατόπιν σηκώθηκε σε κάθετη θέση», θυμήθηκε η Γκολάνσκι, η οποία κατάφερε την τελευταία στιγμή να αρπάξει την κόρη της Σοφία, ηλικίας ενός έτους και να τη σώσει.

Ο Κάρστεν Μπόρνερ, ο κυβερνήτης ενός άλλου γιοτ που είχε αγκυροβολήσει σε κοντινή απόσταση τη στιγμή της καταιγίδας, έκανε λόγο για μια «πολύ ισχυρή ριπή κυκλώνα» και εξήγησε ότι χρειάστηκε να δώσει μάχη για να καταφέρει να κρατήσει σταθερό το πλοίο του προτού σπεύσει να βοηθήσει τους επιβάτες του Bayesian.ίσης αγνοούνται, επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο.