Διεθνή

Ναυάγιο στη Σικελία: Απίθανο το σενάριο να πήδηξε από το σκάφος η αγννούμενη κόρη του Michael Lynch

Ναυάγιο στη Σικελία: Απίθανο το σενάριο να πήδηξε από το σκάφος η αγννούμενη κόρη του Michael Lynch Φωτογραφία: EPA/IGOR PETYX
Η ανέλκυση του σκάφους του Μicheal Lynch είναι πολύ πιθανό να γίνει το φθινόπωρο λέει ωκεανολόγος.

Πέντε πτώματα έχουν ανασυρθεί και ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, από το σούπερ γιοτ, Bayesian που ναυάγησε στη Σικελία, ανάμεσά τους και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Michael Lynch. Την ίδια ώρα η 18χρονη κόρη του Hannah, παραμένει αγνοούμενη. Ωστόσο και αυτή θεωρείται νεκρή.

Οι δύτες συνεχίζουν για τέταρτη μέρα της επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων από το ναυάγιο του σούπερ γιοτ, Bayesian, στα ανοιχτά του Πελέρμο. Τα ιταλικά Μέσα, επικαλούμενα πηγές από τους δύτες, έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι ο Chris Morvillo και η σύζυγός του Neda Morvillo και ο Jonathan Bloomer με τη σύζυγό του Judy Bloomer, ήταν τα τέσσερα πτώματα που ανασύρθηκαν χθες μέσα από το βυθισμένο σκάφος.

Η σορός του Michael Lynch ήταν η Πέμπτη που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από τις ομάδες διάσωσης. «Είναι πιθανό η Hannah Lynch να βρεθεί κάπου μέσα στο Bayesian» δήλωσε ανώτατος ωκεανογράφος στο Sky News. Οι δύτες ακόμα αναζητούν το πτώμα της 18χρονης, που είναι ο τελευταίος από τους επιβάτες του σκάφους που δεν έχει εντοπιστεί.

Την ίδια ώρα υπάρχουν θεωρίες που ισχυρίζονται ότι ενδεχομένως η σορός της να μην είναι μέσα στο σκάφος αλλά ο Simon Boxall, λέκτορας ωκεανογραφίας στο πανεπιστήμιο του Southampton, το θεωρεί απίθανο. «Είναι πιθανό ότι βρίσκεται κάπου μέσα στο σκάφος» δήλωσε στο Sky News. «Δυστυχώς θεωρώ ότι είναι περισσότερο επιχείρηση ανάσυρσης σορού παρά διάσωσης» πρόσθεσε. «Τώρα υπάρχει πια ανεπαίσθητη πιθανότητα να πήδηξε ή να την έσπρωξαν από το σκάφος και να βρίσκεται στη θάλασσα. Αλλά ακριβώς επειδή έχει προηγηθεί μια εξαιρετικά εντατική επιχείρηση αναζήτησης διασωθέντων και πτωμάτων, κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα βρεθεί τελικά μέσα στο σκάφος κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων».

Ερωτώμενος για το σχεδιάγραμμα ανέλκυσης του σκάφους από τη θάλασσα, ο καθηγητής επισήμανε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συμβεί όταν θα υπάρχει ένα «παράθυρο ηρεμίας» στον καιρό. Κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο όπως είπε. Από το ναυάγιο στη Σικελία διασώθηκαν 15 άτομα ανάμεσά τους και ένα μωρό ενός έτους.

«Θα χρειαστούμε γυάλινη σφαίρα για να μπορέσουμε να μάθουμε πότε θα είμαστε σε θέση να βρούμε το επόμενο πτώμα» είπε ο Luca Cari, εκπρόσωπος των σωστικών ομάδων. «Είναι πολύ δύσκολο να κινηθούμε μέσα στα συντρίμμια. Ακόμα και η απόσταση ενός μέτρου μπορεί να μας πάρει 24 ώρες» πρόσθεσε.