Διεθνή

Η Χάρις κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο: Τι πήγε τόσο λάθος για τον Τραμπ στο debate

Η Χάρις κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο: Τι πήγε τόσο λάθος για τον Τραμπ στο debate
Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε δύσκολα στο πρώτο - και όπως λογικά θα εύχεται... τελευταίο - debate με την Καμάλα Χάρις: Η νίκη της αντιπροέδρου δεν τις ανοίγει αυτόματα τις πόρτες για τον Λευκό Οίκο

Την ώρα που κατακάθεται η σκόνη από τo πρώτο debate Χάρις - Τραμπ, η υποψήφια των Δημοκρατικών μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της κερδισμένο.

Με σχετική άνεση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να «κολλήσει στον τοίχο» τον Τραμπ, στοχεύοντας πολύ έξυπνα στην εγωπάθεια και τις προσωπικές αδυναμίες του, ενώ την ίδια ώρα τον πίεσε για ζητήματα όπως οι αμβλώσεις, η δημοκρατία και η εξωτερική πολιτική.

Η Καμάλα Χάρις προσπάθησε να βγάλει τον Τραμπ... εκτός ισορροπίας, και το πέτυχε, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως οι ξένοι ηγέτες γελούν μαζί του και οι οπαδοί του φυλλορροούν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε σε θέση άμυνας, παλεύοντας να απαντήσει στα χτυπήματα, ακόμη και όταν η συζήτηση στράφηκε σε πιο... φιλικά γι' αυτόν εδάφη, όπως η μετανάστευση και η οικονομία.

Ο πρώην πρόεδρος υπέφερε από το ίδιο έλλειμμα που ταλαιπώρησε τον Μπάιντεν στο debate του Ιουνίου: Δεν μπόρεσε να «χτυπήσει» αποτελεσματικά την αντίπαλό του, αλλά ούτε και να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για το μέλλον. 

Η Χάρις αντίθετα κάλυψε σχεδόν όλο το κενό που άφησε αναξιοποίητο ο Μπάιντεν τον Ιούνιο: Έριξε τα «καρφιά» της για τις ποινικές δίκες του πρώην προέδρου, το Σχέδιο 2025, τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, τους επαίνους Τραμπ προς τους ξένους «δικτάτορες», τη ρατσιστική βία στο Σάρλοτσβιλ, την πρόθεση Τραμπ να καταργήσει τμήματα του Συντάγματος και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η πιο viral ατάκα του πρώην προέδρου, πάλι, ήταν η γραφική και ψευδής αναφορά σε μετανάστες που τρώνε τα κατοικίδια των Αμερικανών - αναφορά στην οποία παρενέβη μάλιστα ένας εκ των παρουσιαστών του ABC. Η αντίδραση της Χάρις είναι χαρακτηριστική.

{https://www.youtube.com/watch?v=lHycpIhnFcU&ab_channel=WSJNews}

Οι πρώτες μετρήσεις μετά το χθεσινό debate επιβεβαιώνουν τους πολιτικούς αναλυτές και χρίζουν νικήτρια την Χάρις. 

Έρευνα που διεξήχθη από έναν οργανισμό δημοσκοπήσεων - για λογαριασμό αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και CNN - αποκαλύπτει πως, μεταξύ των ερωτηθέντων, το 45% εξέφρασαν θετική άποψη για τη Χάρις, σε σύγκριση με το 39% που εξέφρασαν θετική άποψη για τον Τραμπ. 

Η έρευνα έδειξε παράλληλα ότι το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά για την Χάρις μετά την τηλεμαχία, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρώην πρόεδρο να αγγίζει το 51%.

Ωστόσο οι αριθμοί μπορεί να μην σημαίνουν και πολλά: Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (82%) είπαν ότι η τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων δεν θα επηρεάσει την ψήφο τους το Νοέμβριο.

Όπως διαβάζουμε σε ανάλυση του CNN, οι υποψήφιοι που θριαμβεύουν στη σκηνή του debate δεν κερδίζουν πάντα τις εκλογές. Τόσο ο Τραμπ το 2016 όσο και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους το 2004 έχασαν το debate, αλλά κέρδισαν τον Λευκό Οίκο.

Και ενώ οι Δημοκρατικοί είναι ενθουσιασμένοι με την επίδοση της Χάρις, υπάρχουν κι εκείνοι που προειδοποιούν πως μπορεί μεν να έχασε έδαφος μετά το debate, ωστόσο ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό το πλεονέκτημα στα δύο κορυφαία ζητήματα των εκλογών - την οικονομία και τη μετανάστευση.

Πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν δυσαρεστημένοι από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν καθώς ακόμη περιμένουν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Την ίδια ώρα «γοητεύονται» από την καταστροφολογία Τραμπ για τη μετανάστευση και την εγκληματικότητα. Δεν είναι βέβαιο ότι μια τηλεμαχία θα μπορούσε να τους πείσει να αλλάξουν ψήφο. 

Υπάρχει άλλωστε πάντα η πιθανότητα να συμβεί κάποιο συγκλονιστικό γεγονός στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό τους επόμενους δύο μήνες που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία

Σε κάθε περίπτωση - και παρότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως η επίδοση της Χάρις θα μεταφραστεί σε μια νέα δυναμική της εκστρατείας της - η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βελτίωσε σημαντικά τις πιθανότητές της όσον αφορά τους 200.000 μετακινούμενους ψηφοφόρων που θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές στις πλέον αμφίρροπες πολιτείες.