Διεθνή

Θα επηρεάσουν οι γάτες τις εκλογές στις ΗΠΑ; - Πώς βρέθηκαν στο επίκεντρο της μάχης Χάρις- Τραμπ

Θα επηρεάσουν οι γάτες τις εκλογές στις ΗΠΑ; - Πώς βρέθηκαν στο επίκεντρο της μάχης Χάρις- Τραμπ Φωτογραφία: EPA/ TOMS KALNINS
Οι άτεκνες γυναίκες με γάτες, η Τέιλορ Σουίφτ και ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες.

Με κάποιο τρόπο, οι γάτες έχουν συζητηθεί εκτενώς στην «κούρσα» του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις προς τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Θα παίξουν ρόλο στο αποτέλεσμα; Ο Guardian επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό.

Από την επίμαχη δήλωση του Τζ. Ντ. Βανς, μέχρι έναν από τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ στο debate και τη στήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στην Κάμαλα Χάρις, οι γάτες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

Η αρχή έγινε πολύ πριν ξεκινήσει αυτή η «κούρσα», το 2021, όταν ο σημερινός υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τις «άτεκνες με γάτες», αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην Κάμαλα Χάρις.

«Δείτε την Κάμαλα Χάρις, τον Πιτ Μπούτιτζετζ, την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ. Όλο το μέλλον των Δημοκρατικών ελέγχεται από ανθρώπους χωρίς παιδιά», είχε πει ο Τζ. Ντ. Βανς σε συνέντευξη πριν από τρία χρόνια.

Υπάρχουν «ένα μάτσο άτεκνες με γάτες, που είναι δυστυχισμένες με τη δική τους ζωή και τις επιλογές που έχουν κάνει, οπότε θέλουν να κάνουν δυστυχισμένη και την υπόλοιπη χώρα», είχε συμπληρώσει.

Όταν αυτές οι δηλώσεις επανήλθαν στο προσκήνιο το φετινό καλοκαίρι, η ομάδα της Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Βανς ότι «δεν είναι υπέρ της οικογένειας αλλά κατά των γυναικών».

{https://www.youtube.com/watch?v=XiuQ4nOyqZk}

Στο πρώτο debate του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις, ο πρώην πρόεδρος επίσης αναφέρθηκε κάποια στιγμή στις γάτες. Ισχυρίστηκε ότι στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο οι μετανάστες από την Αϊτή «τρώνε τους σκύλους και γάτες». Πρόκειται για μια ψευδή φήμη που ξεκίνησε από βίντεο κατοίκου της περιοχής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μετανάστες έτρωγαν τις πάπιες από λιμνούλα.

{https://www.youtube.com/watch?v=_7R6nWPbW9g}

Και ακολούθησε η Τέιλορ Σουίφτ. Η σταρ είναι το πιο διάσημο μέλος μιας μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων που όχι απλά δεν ντρέπονται για το γεγονός ότι δεν έχουν παιδιά, αλλά είναι υπερήφανοι για τις γάτες τους, γράφει ο Guardian.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του debate, η Τέιλορ Σουίφτ ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Κάμαλα Χάρις. Το έκανε με μια ανάρτηση στο Instagram, την οποία συνόδευσε με φωτογραφία στην οποία κρατά αγκαλιά μια γάτα. Και υπέγραψε ως «άτεκνη με γάτες».

{https://www.instagram.com/p/C_wtAOKOW1z/}

Μετά την ανακοίνωση, ο Έλον Μασκ επιτέθηκε στην τραγουδίστρια, μέσω ανάρτησης, που προκάλεσε αντιδράσεις. «Εντάξει Τέιλορ, νίκησες, θα σου δώσω ένα παιδί και θα φυλάξω τις γάτες σου με τη ζωή μου», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος.

{https://x.com/elonmusk/status/1833728804579111268}

«Θα πλήξουν όλα αυτά εκλογικά τους Ρεπουμπλικάνους και αν ναι, πού;», είναι το ερώτημα που θέτει ο Guardian.

Οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό να έχουν γάτα (40%) σε σύγκριση με τους Ρεπουμπλικάνους (35%). Αλλά αυτό παραμένει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων που αν αγαπούν τη γάτα τους περισσότερο από το κόμμα τους, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από αυτό, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Το 31,8% των Δημοκρατικών και το 33,3% των Ρεπουμπλικάνων που έχουν γάτα λένε ότι το ζώο είναι το πιο σημαντικό μέλος της οικογένειάς τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι πολιτείες με τους περισσότερους κηδεμόνες γατών είναι οι: Βερμόντ, Μέιν, Δυτική Βιρτζίνια, Ιντιάνα, Νιου Χάμσαϊρ, Αϊόβα, Άρκανσας, Αϊντάχο, Κάνσας και Ουισκόνσιν. Από αυτές, σύμφωνα με τους New York Times μόνο το Ουισκόνσιν είναι πολιτεία στην οποία θεωρείται αμφίρροπο το αποτέλεσμα των εκλογών.