Διεθνή

Σειρήνες στο Ισραήλ, σφυροκόπημα και βομβαρδισμοί στον Λίβανο με 274 νεκρούς

Σειρήνες στο Ισραήλ, σφυροκόπημα και βομβαρδισμοί στον Λίβανο με 274 νεκρούς Φωτογραφία: EPA
Νωρίτερα το Ισραήλ προειδοποίησε κατοίκους το Λιβάνου να εκκενώσουν περιοχές.

Σειρήνες πολέμου ήχησαν πριν από λίγο σε περιοχές γύρω από τη Χάιφα και στην Άνω Γαλιλαία στο Ισραήλ ενώ την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών από τις επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο εκτοξεύτηκε σε 274, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Ανάμεσά στους νεκρούς περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά και γιατροί ενώ πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες.

{https://twitter.com/DrEliDavid/status/1838222903520706831}

{https://twitter.com/sahouraxo/status/1838141467203694644}

Παράλληλα, πριν από λίγο, σύμφωνα με τα Ισραηλινά Μέσα ακούστηκαν σειρήνες του πολέμου στις περιοχές Kiryat Bialik, Kiryat Motzkin, Kiryat Yam, Acre και σε πολλές άλλες πόλεις.Οι σειρήνες ενημερώνουν τους πολίτες για επικείμενες επιθέσεις από τον Λίβανο.

{https://twitter.com/sahouraxo/status/1838202400181563763}

{https://twitter.com/IDF/status/1838218065428857289}

Πριν από λίγο ωστόσο, το Ισραήλ ξεκίνησε νέο κύκλο αεροπορικών επιδρομών στην κοιλάδα της Beqaa. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε γειτονιά κοντά στο Baalbek, στην ανατολική Beqaa. Νωρίτερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε καλέσει τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή προειδοποιώντας τους ότι θα ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ.

O εκπρόσωπος των IDF δημοσίευσε στα αραβικά τον χάρτη της περιοχής της κοιλάδας του Λιβάνου, όπου γίνονται οι επιθέσεις, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν. «Εάν βρίσκεστε σε ένα σπίτι που περιέχει όπλα της Χεζμπολάχ, πρέπει να το αφήσετε και να απομακρυνθείτε εντός δύο ωρών, σε απόσταση άνω ενός χιλιομέτρου μακριά από το χωριό ή το πλησιέστερο σχολείο».

{https://twitter.com/GLZRadio/status/1838189681155940669}

Unifil : Οι επιθέσεις στον Λίβανο μπορεί να συστήνουν έγκλημα πολέμου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ στον Λίβανο προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις σε πολίτες μπορεί να συστήσει έγκλημα πολέμου. Η οργάνωση Unifil σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την ασφάλεια των πολιτών στον νότιο Λίβανο εν μέσω των πιο σφοδρών επιθέσεων του Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο.

Καλεί επίσης την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. «Οποιαδήποτε περεταίρω κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για όσους ζουν και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας γραμμής, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Unifil πρόσθεσε επίσης ότι «οι επιθέσεις σε αμάχους δεν αποτελούν μόνο παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου» σε μία ασυνήθιστα αυστηρή διατύπωση για το ειρηνευτικό σώμα.