Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε καρκίνο των οστών

Μπόρις Τζόνσον: Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε καρκίνο των οστών Φωτογραφία: EPA/ANDREW PARSONS/DOWNING STREET
Αυτή είναι η πρώτη φορά, που κάποιος Βρετανός πολιτικός μιλάει για την πιθανή αιτία θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ είχε διαγνωσθεί με μία μορφή καρκίνου των οστών τις τελευταίες της ημέρες, αποκάλυψε ο Μπόρις Τζόνσον, στα απομνημονεύματά του.

Σε ένα απόσπασμα από το «Unleashed» που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι εκείνος το γνώριζε για έναν χρόνο ίσως και παραπάνω, ότι δηλαδή η μονάρχης της Βρετανίας, «είχε μία μορφή καρκίνου των οστών», όταν εκείνος παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, μόλις δύο μέρες πριν τον θάνατό της.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, που κάποιος Βρετανός πολιτικός μιλάει για την πιθανή αιτία θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Η επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του θανάτου της ωστόσο, ήταν το προχωρημένο της ηλικίας της.

Η αποκάλυψη αυτή είναι άκρως ασυνήθιστη για την βρετανική δημόσια ζωή. Η υγεία της Ελλισάβετ ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό κατά την περίοδο της βασιλείας και οι συναντήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τη βασίλισσα συχνά είναι εμπιστευτικές.

Αναπολώντας την τελευταία του συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον έγραψε πως «έμοιαζε χλωμή και περισσότερο σκυφτή, και τα χέρια της και οι καρποί της είχαν σκούρες μελανιές, πιθανόν από τις ενέσεις».

Ωστόσο πρόσθεσε πως η διάθεσή της ήταν «τελείως άθικτη από την ασθένειά της, και κατά καιρούς στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αστράφτει αυτό το υπέροχο λευκό χαμόγελο με την ξαφνική ομορφιά που ανεβάζει τη διάθεση».

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμα πως η βασίλισσα γνώριζε όλο το καλοκαίρι ότι σύντομα θα εκπλήρωνε την τελευταία της υποχρέωση, με τη μετάβαση της πρωθυπουργίας από εκείνον στη διάδοχό του Λιζ Τρας.

Ο Τζόνσον αναφέρει ακόμα στα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα μερικές φορές τού έλεγε πληροφορίες πριν το καταλάβει, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού στο οποίο ένα αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας έπεσε από αεροπλανοφόρο. Ήταν «διπλά ντροπιαστικό» να μου λέει τις λεπτομέρειες η βασίλισσα, ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.

NETWORK