Διεθνή

Μετά τους τυφώνες εμφανίζονται οι νεοναζί σε ρόλο... εθελοντών

Μετά τους τυφώνες εμφανίζονται οι νεοναζί σε ρόλο... εθελοντών Φωτογραφία: EPA
Οι ομάδες νεοναζί στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση - Σε κάθε καταστροφή... τρίβουν τα χέρια τους - Φόβοι για διαταραχές στις προεδρικές αμερικανικές εκλογές.

Οι γυμνασμένοι, εξυπηρετικοί άγνωστοι που έφθασαν στο Horseshoe Beach της Φλόριντα μετά τον τυφώνα Helene ήταν ένα ευπρόσδεκτο θέαμα. Οι άνδρες μάζευαν τα κομμένα δέντρα και καθάριζαν το μέρος, βοηθώντας τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της μικρής πόλης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δεν πρόκειται για τυπικούς εθελοντές, αλλά για μέλη της νεοζαστικής οργάνωσης Patriot Front, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Anti-Defamation League ως ομάδα λευκής υπεροχής.

Τους τελευταίους μήνες νεοναζιστικές ομάδες κλιμακώνουν τη δραστηριότητά τους σε όλες τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας ένα νέο, ισχυρό «εργαλείο» στρατολόγησης: το αυξανόμενο κύμα παραπληροφόρησης γύρω από τους τυφώνες.

Η αμφιλεγόμενη προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ έχει πολιτικοποιήσει έντονα τους τυφώνες, δίνοντας χώρο σε ομάδες μίσους που ήταν ήδη σε άνοδο.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ψεύδη περί κυβερνητικών ατασθαλιών γύρω από τους τυφώνες εξαπλώθηκαν ραγδαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας παράλληλα ώθηση στη συζήτηση για τη μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι τα κονδύλια αρωγής εκτρέπονται σε μετανάστες ή ευνοούν τα θύματα από μειονότητες έναντι των λευκών αιτούντων, κάτι που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών αρνείται.

29352614 f7277

Αναμειγνύονται με εθελοντές της Εκκλησίας και φιλανθρωπικών οργανώσεων

Νεοναζιστικές ομάδες δεν έχασαν την ευκαιρία και πήγαν σε κοινότητες που επλήγησαν από τις καταιγίδες στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Αναμείχθηκαν με εθελοντές εκκλησιών ή φιλανθρωπικών οργανισμών, που πηγαίνουν σε πληγείσες περιοχές και βοηθούν.

Ο δήμαρχος του Horseshoe Beach, Τζεφ Γουίλιαμς, ανέφερε πως δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μέλη της Patriot Front, μέχρι που δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από δημοσιογράφο της Wall Street Journal.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μετά το τηλεφώνημα μπήκε στο διαδίκτυο και αναζήτησε πληροφορίες για τους Patriot. «Είναι λευκοί ρατσιστές, ξεκάθαρα», είπε.

«Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε αυτές τις ομάδες να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις καταστροφές για να προωθήσουν τις ιδέες τους», δήλωσε ο Jon Lewis, ερευνητής στο Πρόγραμμα για τον Εξτρεμισμό στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Στο Horseshoe Beach, όπου σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους ο τυφώνας Helene κατέστρεψε το δημαρχείο και περισσότερα από 90 σπίτια, μέλη της Patriot Front βιντεοσκόπησαν τις εργασίες καθαρισμού και στη συνέχεια δημοσίευσαν το σχετικό βίντεο στο κανάλι τους στο Telegram, προς τους 20.000 συνδρομητές τους.

Ένα μέλος της ομάδας, με καλυμμένο το πρόσωπο, ακούγεται να λέει στο βίντεο: «Είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να συγκεντρώνονται και να βοηθούν τους συμπατριώτες τους που έχουν ανάγκη, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απασχολημένη με το να εισάγει ξένους και να τους δίνει σπίτια, φαγητό και νερό».

«Δεν υπάρχει τίποτα εδώ», συνέχιζε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνη κρατική βοήθεια ήταν «μερικοί πυροσβέστες».

29351535 0dc75

Ανησυχία ενόψει εκλογών

Οι νεοναζιστικές ομάδες έφθασαν τις 166 το 2023, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Southern Poverty Law Center.

Η ανησυχία για διαταραχές στις επικείμενες προεδρικές αμερικανικές εκλογές είναι διάχυτη.

Στο Οχάιο, οι εθελοντές του Δημοκρατικού Κόμματος της κομητείας Κλαρκ που έκαναν εκστρατεία για τις εκλογές αντιμετώπισαν πρόσφατα απειλές από ομάδες όπως η ακροδεξιά, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του κόμματος.

Οι εμφανίσεις τους έχουν ενταθεί εδώ και μήνες. Η Anti-Defamation League τον Σεπτέμβριο επισήμανε ένα «συνεχές, υψηλό επίπεδο ρατσιστικής δραστηριότητας», μεταξύ άλλων από αγήματα που «εισέρχονται στη συζήτηση κατά της μετανάστευσης κατά την προετοιμασία των εκλογών του 2024».

Τους τελευταίους μήνες, οργανώσεις όπως οι Patriot Front, Blood Tribe και Proud Boys συγκεντρώθηκαν σε μέρη όπως το Ταλαχάσι, το Χάρισμπουργκ της Πενσυλβάνια και το Νάσβιλ, με ορισμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τουφέκια και σημαίες με σβάστικες.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal