Πολιτική

Μεϊμαράκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς αμοιβαίο σεβασμό και συνύπαρξη των θρησκειών

Μεϊμαράκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς αμοιβαίο σεβασμό και συνύπαρξη των θρησκειών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Παρέμβαση Μεϊμαράκη στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Οι περισσότερες κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές και σε αυτές η ειρήνη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των θρησκειών, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ανάδειξη και ο σεβασμός του θρησκευτικού συναισθήματος είναι προϋποθέσεις του διαθρησκευτικού διαλόγου, ο οποίος πρέπει να σέβεται τον άνθρωπο και να αναδεικνύει το θρησκευτικό συναίσθημα που είναι έμφυτο στην ανθρώπινη φύση», τόνισε στην παρέμβασή του.

«Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο αστάθειας, πολέμων και κρίσης των αρχών και των αξιών που πρεσβεύουμε και προωθούμε. Στις μέρες μας, οι περισσότερες κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές και κατά συνέπεια, συχνά, πολυθρησκευτικές. Σε αυτές τις κοινωνίες, η ειρήνη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς αμοιβαίο σεβασμό και συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών», επεσήμανε.

Έτσι, συνέχισε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο ρόλος της θρησκείας και του διαθρησκευτικού διαλόγου αλλά και οι πολιτικές «που θα ακολουθήσουμε την επόμενη πενταετία με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών και κατ’ επέκταση των λαών».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε την εργαλειοποίηση της θρησκείας και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία. «Είναι γεγονός ότι ο πολιτικός λόγος, που έχει θρησκευτικό υπόβαθρο, υποδαυλίζει μισαλλοδοξία και ρατσισμό που ταλανίζουν τις διακρατικές σχέσεις αλλά και την κοινωνική συνοχή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

«Δεν έχουμε να βοηθούμε τίποτα από αυτόν τον διάλογο. Αντιθέτως, η ανάδειξη και ο σεβασμός του θρησκευτικού συναισθήματος είναι προϋποθέσεις του διαθρησκευτικού διαλόγου, ο οποίος πρέπει να σέβεται τον άνθρωπο και να αναδεικνύει το θρησκευτικό συναίσθημα που είναι έμφυτο στην ανθρώπινη φύση», κατέληξε.

{https://www.youtube.com/watch?v=hAXhSr4rtEE}