Διεθνή

Απειλούν μετεωρολόγους, τους κατηγορούν για τους τυφώνες - Θύμα των θεωριών συνωμοσίας και η Κέιτι Νικολάου

Απειλούν μετεωρολόγους, τους κατηγορούν για τους τυφώνες - Θύμα των θεωριών συνωμοσίας και η Κέιτι Νικολάου Φωτογραφία: Χ
«Λένε ότι δημιούργησα και κατηύθυνα τον τυφώνα», λέει η ελληνικής καταγωγής μετεωρολόγος.

Οι μετεωρολόγοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, μετά την επέλαση των τυφώνων Ελίν και Μίλτον.

Ένας καταιγισμός θεωριών συνωμοσίας τους έχει βάλει στο στόχαστρο, καθώς τους κατηγορούν ότι ελέγχουν τον καιρό, με συνέπεια πολλοί μετεωρολόγοι να δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Ανάμεσα στα θύματα αυτού του πρωτοφανούς κύματος παραπληροφόρησης είναι και η ελληνικής καταγωγής Κέιτι Νικολάου.

Μιλώντας στον Guardian, η μετεωρολόγος εξήγησε ότι η ίδια και συνάδελφοί της έχουν δεχθεί μηνύματα με ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν τυφώνες κατηγορίας 6. Άλλα μηνύματα αναφέρουν ότι οι μετεωρολόγοι ή η κυβέρνηση δημιουργούν ή κατευθύνουν τους τυφώνες. Μάλιστα, υπάρχουν εκείνοι που φτάνουν στο σημείο να ζητούν να δολοφονηθούν επιστήμονες και να καταστραφούν ραντάρ.

«Ποτέ δεν έχω δει μια καταιγίδα να προκαλεί τέτοια παραπληροφόρηση», επεσήμανε η Κέιτι Νικολάου, η οποία δέχεται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι δημιούργησα και κατηύθυνα τον τυφώνα, που υποθέτουν ότι ελέγχουμε τον καιρό. Πρέπει να εξηγώ ότι ένας τυφώνας έχει την ενέργεια 10.000 πυρηνικών βομβών και πως δεν μπορούμε να ελπίσουμε ότι θα το ελέγξουμε αυτό. Όμως, η ρητορική έχει γίνει πολύ πιο βίαιη, καθώς υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι πρέπει να δολοφονηθούν εκείνοι που δημιούργησαν τον τυφώνα Μίλτον», δήλωσε.

Μία ανάρτηση για την Κέιτι Νικολάου ζητούσε τη δολοφονία εκείνων που «δημιούργησαν» τους τυφώνες και των συνεργατών τους. «Η δολοφονία μετεωρολόγων δεν θα σταματήσει τους τυφώνες. Δεν πιστεύω ότι χρειάστηκε μόλις να το γράψω αυτό», του απάντησε η Νικολάου.

{https://x.com/weather_katie/status/1843836479103217844}

Η κλίμακα της παραπληροφόρησης, που την τροφοδοτεί ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του, είναι τέτοια που έχει παρεμποδίσει την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν χρήματα για τους πληγέντες από τους τυφώνες, επειδή τα έδωσαν σε παράτυπους μετανάστες. Στα social media αναρτήθηκαν απειλές για τους εργαζομένους αυτών των υπηρεσιών. Υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν οι εργαζόμενοι να ξυλοκοπηθούν, να συλληφθούν, να τους πυροβολήσουν ή να τους κρεμάσουν.

Αρκετοί στενοί σύμμαχοι του Τραμπ ισχυρίζονταν ψευδώς ότι η κυβέρνηση με κάποιο τρόπο ελέγχει τους τυφώνες. «Ο τυφώνας Ελίν ήταν μία επίθεση που προκλήθηκε με χειραγώγηση του καιρού», υποστήριζε ένα βίντεο που αναδημοσίευσε ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

«Ναι, μπορούν να ελέγξουν τον καιρό. Είναι γελοίο να ψεύδεται οποιοσδήποτε και να πει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει», ισχυρίστηκε στο Χ η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, ακροδεξιά βουλευτής.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ για «επέλαση ψεμάτων». «Είναι κάτι παραπάνω από γελοίο. Είναι τόσο ηλίθιο. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος για τους ισχυρισμούς περί ελέγχου του καιρού.

NETWORK