Διεθνή

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε χωρίς έλεος τη Χεζμπολάχ, σε όλο τον Λίβανο

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε χωρίς έλεος τη Χεζμπολάχ, σε όλο τον Λίβανο
Και πρωτεύουσα του Λιβάνου θα χτυπά το Ισραήλ, διεμήνυσε ο Νετανιάχου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ «χωρίς έλεος»- όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε όλο τον Λίβανο.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι τα πλήγματα θα περιλαμβάνουν και τη Βηρυτό. Μια δήλωση που έρχεται έπειτα από δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων, που ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός έδωσε εντολή στις IDF να μην χτυπούν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, λόγω σχετικής επιθυμίας της Ουάσινγκτον.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε χωρίς έλεος τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού. Όλα αυτά σύμφωνα με επιχειρησιακά κριτήρια. Το έχουμε αποδείξει πρόσφατα και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση, στην οποία επιτέθηκε με drone η Χεζμπολάχ την Κυριακή, με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες.

«Δίνουμε μια σκληρή μάχη εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν, που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά. Δεν θα τα καταφέρουν. Συνεχίζουμε να πολεμάμε. Πληρώνουμε οδυνηρό τίμημα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα. Και θα συνεχίσουμε να έχουμε», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πώς η Χεζμπολάχ έσπασε την αεράμυνα του Ισραήλ

Λίγο μετά τις 19:00 της Κυριακής, drone έπληξε τη βάση της ταξιαρχίας Γκολάνι. Η αεράμυνα του Ισραήλ δεν εντόπισε το drone της Χεζμπολάχ, το οποίο χτύπησε περίπου 64 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Οι ισραηλινή αεράμυνα είναι εντυπωσιακή. Αναχαιτίζει και καταστρέφει τα περισσότερα βλήματα που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας. Όμως, έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αντιμετωπίζει ρουκέτες και πυραύλους, αλλά όχι drones, μπορούν να εκτοξευθούν από οπουδήποτε, να πετούν χαμηλά και αργά και να αλλάξουν γρήγορα κατεύθυνση, επισημαίνει το CNN.

Αν και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ανακοινώσει τι τύπου drone ήταν, ειδικοί δηλώνουν στο αμερικανικό δίκτυο ότι πιθανότατα επρόκειτο για Mirsad. Τέτοιου τύπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν, μεταξύ άλλων επειδή είναι μικρά και πολύ ελαφριά, επισημαίνει η Όρνα Μιζράχι, ερευνήτρια στο Ισραηλινό Ινστιτούτο για Σπουδές Εθνικής Ασφάλειας, στο CNN.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Αμερικανούς: Φύγετε τώρα από τον Λίβανο

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τώρα τον Λίβανο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί πολίτες «ενθαρρύνονται ισχυρά» να φύγουν τώρα από τον Λίβανο. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι επιπλέον πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού δεν θα είναι διαθέσιμες επ’ αόριστον.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στον Λίβανο ενθαρρύνονται ισχυρά να αποχωρήσουν τώρα. Το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό και υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμπορικές πτήσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε τις επιλογές πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσθέσει χιλιάδες θέσεις για να εξυπηρετηθούν Αμερικανοί πολίτες και τα μέλη των οικογένειών τους. Όμως, οι περισσότερες από αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν.

«Παρακαλώ καταλάβετε ότι αυτές οι επιπλέον πτήσεις δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον», τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κάλεσε τους Αμερικανούς οι οποίοι βρίσκονται στον Λίβανο να εγγραφούν προκειμένου να λαμβάνουν πληροφορίες για παροχή βοήθειας προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

{https://x.com/TravelGov/status/1845825141126713506}

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στο Τελ Αβίβ, λόγω εισερχόμενων βλημάτων από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF.

«Εκατομμύρια Ισραηλινοί σπεύδουν σε καταφύγια», ανέφερε ανάρτηση των ενόπλων δυνάμεων.

{https://x.com/IDF/status/1845836579715403956}

{https://x.com/schlijperisrael/status/1845840930160443461}

Το Ισραήλ έκανε σήμερα αεροπορική επιδρομή στον πόλη Άιτου, στον βόρειο Λίβανο. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό. Στην περιοχή ζουν κατά κύριο λόγο Χριστιανοί.

Έως τώρα, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο είχαν επικεντρωθεί στο νότιο τμήμα της χώρας, στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά και στα προάστια της Βηρυτού.

Από το πλήγμα στην Άιτου χτυπήθηκε ένα σπίτι στο οποίο βρίσκονταν εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Τζόσεφ Τραντ. Συνολικά 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από την αεροπορική επιδρομή.