Διεθνή

Όλα δείχνουν κλιμάκωση στη Βηρυτό: «Εγκαταλείψτε τον Λίβανο» λέει στους Αμερικανούς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Όλα δείχνουν κλιμάκωση στη Βηρυτό: «Εγκαταλείψτε τον Λίβανο» λέει στους Αμερικανούς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την ίδια στιγμη΄ηχούν σειρήνες στο Τελ Αβίβ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τώρα τον Λίβανο, την ώρα που το Ισραήλ επέκτεινε τους στόχους του στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα ήχησαν σειρήνες σε πάνω από 180 περιοχές του Ισραήλ με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια.

{https://x.com/schlijperisrael/status/1845840930160443461}

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί πολίτες «ενθαρρύνονται ισχυρά» να φύγουν τώρα από τον Λίβανο. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι επιπλέον πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού δεν θα είναι διαθέσιμες επ’ αόριστον.

«Οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στον Λίβανο ενθαρρύνονται ισχυρά να αποχωρήσουν τώρα. Το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό και υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμπορικές πτήσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε τις επιλογές πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσθέσει χιλιάδες θέσεις για να εξυπηρετηθούν Αμερικανοί πολίτες και τα μέλη των οικογένειών τους. Όμως, οι περισσότερες από αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν.

«Παρακαλώ καταλάβετε ότι αυτές οι επιπλέον πτήσεις δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλεί τους Αμερικανούς οι οποίοι βρίσκονται στον Λίβανο να εγγραφούν προκειμένου να λαμβάνουν πληροφορίες για παροχή βοήθειας προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

{https://x.com/TravelGov/status/1845825141126713506}

Το Ισραήλ επεκτείνει τους στόχους στον Λίβανο

Σήμερα, Δευτέρα, το Ισραήλ έκανε αεροπορική επιδρομή στον πόλη Άιτου, στον βόρειο Λίβανο. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό. Στην περιοχή ζουν κατά κύριο λόγο Χριστιανοί.

Έως τώρα, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο είχαν επικεντρωθεί στο νότιο τμήμα της χώρας, στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά και στα προάστια της Βηρυτού.

Από το πλήγμα στην Άιτου χτυπήθηκε ένα σπίτι στο οποίο βρίσκονταν εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Τζόσεφ Τραντ. Συνολικά 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από την αεροπορική επιδρομή.

Στον νότιο Λίβανο, το Ισραήλ έδωσε εντολή εκκένωσης 25 χωριών. Επίσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Μουχάμαντ Καμέλ Ναΐμ, διοικητή της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ, σε πλήγμα στη Ναμπατίεχ, στον νότιο Λίβανο.

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στο Τελ Αβίβ, λόγω εισερχόμενων βλημάτων από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF.

«Εκατομμύρια Ισραηλινοί σπεύδουν σε καταφύγια», ανέφερε ανάρτηση των ενόπλων δυνάμεων.

{https://x.com/IDF/status/1845836579715403956}