Διεθνή

Η Ουάσινγκτον «απαιτεί» βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα - Διορία 30 ημερών

Η Ουάσινγκτον «απαιτεί» βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα - Διορία 30 ημερών Φωτογραφία: EPA/ MOHAMMED SABER
Επιστολή των Μπλίνκεν και Όστιν σε Ισραηλινούς υπουργούς, για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, καλούν το Ισραήλ να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας, που διέπει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

Στην επιστολή τους προς τους υπουργούς Άμυνας και Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ- Γιόαβ Γκάλαντ και Ρον Ντέρμερ αντίστοιχα- δίνουν διορία 30 ημέρες προκειμένου να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει μετά τη διενέργεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι έστειλαν την επιστολή την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με το CNN. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό νέο βήμα της Ουάσινγκτον προκειμένου να πειστεί το Ισραήλ να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

Στην επιστολή, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στη Γάζα και ζητούν να ληφθούν «επείγουσες και με διάρκεια ενέργειες αυτό τον μήνα για να ανατραπεί αυτή η πορεία».

Από την άνοιξη έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% η ανθρωπιστική βοήθεια που παραδίδεται στη Γάζα. Η ποσότητα αγαθών που παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο «ήταν η μικρότερη από οποιουδήποτε μήνα τον τελευταίο χρόνο», τόνισαν Μπλίνκεν και Όστιν.

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπογράμμισαν, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας πρέπει να «αξιολογούν διαρκώς» αν το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις διαβεβαιώσεις που έχει κάνει ότι δεν θα περιορίσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι πρόσφατες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης» μαζί με την αύξηση της ανομίας και των λεηλασιών, «συμβάλλουν σε μια ταχύτερη επιδείνωση των συνθηκών στη Γάζα», επισημαίνουν οι υπουργοί. Στις επίμαχες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρουν μεταξύ άλλων τη διακοπή εμπορικών εισαγωγών, την άρνηση ή παρεμπόδιση σχεδόν του 90% των ανθρωπιστικών μετακινήσεων ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Γάζα τον Σεπτέμβριο και τη συνέχιση των επαχθών και υπερβολικών περιορισμών.