Διεθνή

FT: Σοβαρά κενά στην αεράμυνα του Ισραήλ, βασίζεται στις ΗΠΑ - Τριπλές βάρδιες στις γραμμές παραγωγής

FT: Σοβαρά κενά στην αεράμυνα του Ισραήλ, βασίζεται στις ΗΠΑ - Τριπλές βάρδιες στις γραμμές παραγωγής Φωτογραφία: ABIR SULTAN / ΕPA
Οι ισραηλινές δυνάμεις βασίζονται στις ΗΠΑ για να καλύψουν τα κενά τους στην αεράμυνα - H Χεζμπολάχ από την άλλη, έχει αποδείξει ότι αντέχει ακόμα...

Σημαντικές ελλείψεις στην αντιπυραυλική του άμυνα αντιμετωπίζει το Ισραήλ που βαζίζεται πλέον στις ΗΠΑ προκειμένου να καλύψει τα κενά του και να θωρακιστεί απέναντι σε επιθέσεις του Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» να καλύψουν τα κενά της ισραηλινής άμυνας, ανακοινώνοντας την Κυριακή την ανάπτυξη τού πυραυλικού συστήματος Terminal High-Altitude Area Defense (Thaad), εν αναμονή των αντίποινων του Ισραήλ στο Ιράν, που εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση.

«Το ζήτημα των πολεμοφοδίων του Ισραήλ είναι σοβαρό», δήλωσε η Ντάνα Στρούλ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του αμερικασνικού Πενταγώνου, με αρμοδιότητα στη Μέση Ανατολή.

«Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ (με μαζικές αεροπορικές επιδρομές) και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει σε αυτή, η αεράμυνα του Ισραήλ θα φθάσει στα όριά της», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά αποθέματα δεν είναι απεριόριστα. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία και το Ισραήλ με τον ίδιο ρυθμό. Φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής».

Τριπλές βάρδιες στις γραμμές παραγωγής

Ο Μπόζα Λεβί, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, μιας κρατικής εταιρείας που κατασκευάζει σύστημα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων Arrow, δήλωσε ότι κάνει... τριπλές βάρδιες για να κρατήσει τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία.

«Ορισμένες από τις γραμμές μας λειτουργούν 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο Λεβί, προσθέτοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή πυραύλων αναχαίτισης «δεν είναι θέμα ημερών». Αν και το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει πόσα είναι τα αποθέματά του, ο Λεβί είπε: «Δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματα».

Η πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ έχει καταρρίψει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύει το Ιράν και οι οργανώσεις που στηρίζουν την Τεχεράνη.

Το σύστημα Iron Dome της χώρας έχει καταρρίψει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μικρού βεληνεκούς που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς από τη Γάζα, ενώ το σύστημα David's Sling έχει αναχαιτίσει βαρύτερους πυραύλους που εκτοξεύονται από τον Λίβανο και το σύστημα Arrow έχει μπλοκάρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και οι ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

29277485 6c9e8

Οι επιδόσεις του Ισραήλ μειώνονται

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε τον Απρίλιο ότι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, πέτυχε ποσοστό αναχαίτισης 99% απέναντι σε ιρανική επίθεση με 170 drones, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ωστόσο, το Ισραήλ σημείωσε μικρότερο ποσοστό επιτυχίας κατά τη δεύτερη ιρανική ομοβροντία άνω των 180 βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν την 1η Οκτωβρίου.

Σχεδόν τρεις δωδεκάδες πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ, σύμφωνα με αναλυτές πληροφοριών, ενώ ένας πύραυλος εξερράγη 700 μέτρα μακριά από την έδρα της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ.

Το σύστημα Thaad

Η συστοιχία Thaad που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, η οποία έχει σχεδιαστεί για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, θα βρίσκεται δίπλα στο σύστημα Arrow του Ισραήλ. Ενισχύει τη συνολική αεράμυνα του Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει τα αντίποινα για το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν τον Οκτώβριο, μετά τη δολοφονία των ηγετών των μαχητικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ.

thaad 3103c

Η δύναμη της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο Λίβανο, έχει αποδείξει ότι παρά τις επιθέσεις εβδομάδων που έχει δεχτεί, μπορεί ακόμη να πλήξει στόχους σε απόσταση άνω των 60 χλμ. εντός ισραηλινού εδάφους.

Την Κυριακή, drone της Χεζμπολάχ σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας.

«Δεν βλέπουμε ακόμη την πλήρη ικανότητα της Χεζμπολάχ. Εκτοξεύει μόνο το ένα δέκατο της εκτιμώμενης - πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου - δύναμής της, μερικές εκατοντάδες ρουκέτες την ημέρα αντί για 2.000», δήλωσε ο Ασάφ Οριόν, πρώην ταξίαρχος και επικεφαλής στρατηγικής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

«Το χάσμα αυτό οφείλεται στην επιλογή της Χεζμπολάχ να μην προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη, και στην υποβάθμιση των IDF. Η Χεζμπολάζ έχει τις δυνάμεις για να οργανώσει μια ισχυρή επιχείρηση», πρόσθεσε ο Οριόν. «Η Χάιφα και το βόρειο Ισραήλ εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις με ρουκέτες και drones σχεδόν καθημερινά», συμπλήρωσε.

Περισσότερες από 20.000 ρουκέτες και πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, μόνο από τη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 1ης Οκτωβρίου, υπήρχε η αίσθηση ότι οι IDF κρατούσαν μερικά αναχαιτιστικά Arrow σε περίπτωση που το Ιράν επιχειρούσε να πλήξει το Τελ Αβίβ», δήλωσε ο Εχούντ Εϊλάμ, πρώην ερευνητής του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. «Είναι θέμα χρόνου το Ισραήλ να αρχίσει να ξεμένει από συστήματα αναχαίτισης και πρέπει να θέσει προτεραιότητες για τον τρόπο ανάπτυξής τους».

{https://www.youtube.com/watch?v=6wmihcowl90&ab_channel=AlJazeeraEnglish}