Διεθνή

Μπάιντεν για δολοφονία Σινουάρ: «Στιγμή δικαιοσύνης - Ευκαιρία για ειρήνη»

Μπάιντεν για δολοφονία Σινουάρ: «Στιγμή δικαιοσύνης - Ευκαιρία για ειρήνη» Φωτογραφία: EPA/ CLEMENS BILAN
«Ο Σινουάρ είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών και Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Γερμανών και τόσων ακόμα άλλων» σχολίασε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάινετ βρίσκεται στη Γερμανία, όπου και έμαθε την Πέμπτη για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η δολοφονία του από τους IDF εντείνει την προοπτική της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν και σημείωσε πως ο Σινουάρ «είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών και Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Γερμανών και τόσων ακόμα άλλων».

«Είπα χθες στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, να κάνουμε αυτή τη στιγμή μια ευκαιρία για ένα μονοπάτι ειρήνης, για ένα καλύτερο μέλλον για τη Γάζα χωρίς τη Χαμάς» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Τα σχόλια Μπάιντεν έγιναν κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε πως ευελπιστεί ο θάνατος του Σινουάρ να ανοίξει «την προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς».

HAMAS-OMIROI_e6167.jpg

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στεκόταν «εμπόδιο στην κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός και στην άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), σχολιάζοντας την εξόντωση του επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, δήλωσε πως «Οι μάρτυρες ζουν για πάντα και η αιτία για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από την κατοχή είναι πιο ζωντανή από ποτέ».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, είπε ότι ο θάνατός του Σινουάρ θα κάνει τη Χαμάς πιο ισχυρή. «Αυτοί οι αιχμάλωτοι δεν θα επιστρέψουν σε εσάς πριν τη λήξη της επίθεσης στη Γάζα και την απόσυρσή (των ισραηλινών δυνάμεων) από τη Γάζα» είπε.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία, συναντήθηκε ακόμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο. Ο Μακρόν ττο βράδυ της Πέμπτης, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Σινουάρ με ανάρτησή του απαίτησε την απελευθέρωση των ομήρων.

To εξώφυλο του TIME

Χωρίς τίτλο και λεζάντα παρά μόνο με το πρόσωπο του νεκρού Γιαχία Σινουάρ και ένα βαμμένο με αίμα μεγάλο «Χ» στο πρόσωπό του, σχολίασε το περιοδικό Τime τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

time_eksofillo2_23c7c.jpg

Η στιγμή που το τανκ εκτοξεύει την οβλίδα κατά του Σινουάρ

Η στιγμή που οι IDF εντοπίζουν και εξοντώνουν τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ κυκλοφόρησαν σε βίντεο οι ισραηλινές δυνάμεις.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ένα drone τον εντοπίζει μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο τη Γάζα, όπου κρύφτηκε αναζητώντας καταφύγιο και στην συνέχεια δίνεται η εντολή στο τανκ να εκτόξευση τη χαριστική βολή. Αυτή ακριβώς η στιγμή αποτυπώνεται στο βίντεο.