Διεθνή

Η Μολδαβία ψήφισε «ναι» στην ΕΕ: «Kλειδί» η διασπορά, εκατέρωθεν καταγγελίες για απάτη

Η Μολδαβία ψήφισε «ναι» στην ΕΕ: «Kλειδί» η διασπορά, εκατέρωθεν καταγγελίες για απάτη
Σε θρίλερ εξελίχτηκε το δημοψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Εκατέρωθεν καταγγελίες για εκλογική απάτη

Με οριακή πλειοψηφία 50,17% επικράτησε τη Δευτέρα το «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μολδαβία για το αν θα πρέπει να εγγραφεί στο Σύνταγμα ο στόχος της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα απέχει μακράν από μια ηχηρή επιδοκιμασία του δρόμου προς την ΕΕ - κάτι που αποτελούσε βασική επιδίωξη της Σάντου τα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία της μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί πολλές ώρες το «όχι» επικρατούσε κατά την καταμέτρηση των ψήφων, μέχρι να αρχίσει η ενσωμάτωση των ψήφων της μολδαβικής διασποράς που ανέτρεψαν στο νήμα το αποτέλεσμα.

Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης χθες, η Σάντου εξασφάλισε το 42% των ψήφων και ο κύριος αντίπαλός της, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλεξάντρ Στογιάνογλο, το 26%. Σειρά έχει ένας αμφίρροπος δεύτερος γύρος μεταξύ τους στις 3 Νοεμβρίου.

Οι δύο ψηφοφορίες, που έλαβαν χώρα - εν μέσω καταγγελιών για εκλογική παρέμβαση - θεωρούνται ένα τεστ για τη δέσμευση της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποσπαστεί οριστικά από την τροχιά της Μόσχας.

Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θέτει τη Σάντου σε πιο ευάλωτη θέση, καθώς έχει υποστηρίξει ένθερμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρα της.

Υπενθυμίζεται πως η Μολδαβία ξεκίνησε τη μακρά διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο και υπό τη Σάντου είχε σκοπό να τις ολοκληρώσει έως το 2030. Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί καθώς η Σάντου καταδίκασε την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και διαφοροποίησε τις προμήθειες της χώρας σε αέριο.

Εκατέρωθεν καταγγελίες για εκλογική απάτη

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η Σάντου απευθύνθηκε στους Μολδαβούς πολίτες, λέγοντας πως υπάρχουν «σαφή αποδεικτικά στοιχεία» πως εγκληματικές ομάδες «που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις εχθρικές στα εθνικά μας συμφέροντα» επιδίωξαν να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους.

Είπε πως αυτό ισοδυναμεί με «απάτη σε άνευ προηγουμένου κλίμακα».

«Εγκληματικές ομάδες... έχουν επιτεθεί στη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας τα πιο επαίσχυντα μέσα προκειμένου να παραμείνουν οι πολίτες και το έθνος μας εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα και την αστάθεια», είπε.

Στην πορεία προς την ψηφοφορία, οι αρχές είχαν αναφερθεί κατ΄επανάληψη σε συντονισμένες προσπάθειες παρέμβασης στην ψηφοφορία από τον φυγά μεγιστάνα Ιλάν Σορ, που ζει στη Ρωσία.

Από την πλευρά του και το Κρεμλίνο «κατήγγειλε» «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος στην Μολδαβία, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να ζητά «αποδείξεις» σχετικά με τις «σοβαρές κατηγορίες» που διατύπωσε η φιλοευρωπαία πρόεδρος.

Ο Πεσκόφ θεωρεί ότι είναι «δύσκολο να εξηγηθεί η αύξηση των ψήφων υπέρ της Σάντου και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σήμερα το πρωί. «Οποιος γνωρίζει την εκλογική διαδικασία μπορεί να εντοπίσει ανωμαλίες στην αύξηση των ψήφων», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.