Market Maven

Το πανάκριβο «party» των συμβούλων Πειραιώς και ΤΧΣ, το αντίο του Γιώργου Χαντζηνικολάου και οι υποψήφιοι για τον ΟΑΚ

Το πανάκριβο «party» των συμβούλων Πειραιώς και ΤΧΣ, το αντίο του Γιώργου Χαντζηνικολάου και οι υποψήφιοι για τον ΟΑΚ Φωτογραφία: intime

Το «party» των συμβούλων

Η μεγάλη ζήτηση για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ήδη οδηγήσει από χθες σε πολλαπλή υπερκάλυψη, τόσο της διεθνούς, όσο και της ελληνικής δημόσιας προσφοράς.

Με απλά λόγια, οι οίκοι που λειτουργούν ως συντονιστές, διαχειριστές και σύμβουλοι της δημόσιας προσφοράς, ήτοι οι BofA Securities Europe, Goldman Sachs Bank Europe, UBS Europe, Barclays Bank Ireland , BNP Paribas, HSBC Continental Europe, J.P. Morgan και Morgan Stanley Europe, AXIA Ventures Group και Euroxx Χρηματιστηριακή έχουν εύκολο έργο.

Παρόλα αυτά η δημόσια προσφορά του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς κοστίζει τόσο στο ΤΧΣ όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς, πολύ περισσότερο από όσο κόστισε προ τετραμήνου (σε πανομοιότυπη διαδικασία) η διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ. Και για αυτό δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Τα έξοδα της εν εξελίξει προσφοράς θα βαρύνουν την Πειραιώς Holdings με έως 44 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιβαρυνθεί με έως περίπου 14 εκατ. ευρώ. Υπό την παραδοχή ότι το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς θα ασκηθεί σε όλη του την έκταση (κάτι που θα γίνει), τα συνολικά έξοδα θα αυξηθούν έως κατά 3 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή τα συνολικά έξοδα της προσφοράς θα ανέλθουν σε 61 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ).

Στην περίπτωση της διάθεσης του 22% της Εθνικής Τράπεζας τα συνολικά έξοδα που βάρυναν την ΕΤΕ ανήλθαν σε 27 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνση για το ΤΧΣ ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα συνολικά έξοδα ανήλθαν στα 37 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ). Δεδομένου ότι η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας αφορούσε σε μετοχές αξίας 1,067 δισ. ευρώ και η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς αφορά σε μετοχές αξίας 1,29 δισ. ευρώ, η διαφορά στο κόστος των δυο (παρόμοιων) διαδικασιών, η οποία αγγίζει το 65%, απλά δεν δικαιολογείται.

Ακόμη πιο σχηματικά, τα συνολικά έξοδα της προσφοράς ανήλθαν στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας στο 3,5% της αξίας των μετοχών που προσφέρθηκαν, όταν στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανέλθουν στο 4,8% περίπου. Αν και ζητήσαμε την άποψη του ΤΧΣ για το θέμα, ωστόσο δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Αποχώρηση Χαντζηνικολάου

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου είναι από το 2016 πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Πειραιώς Financial Holdings, της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Κατά τις πληροφορίες μας, μετά από οκτώ έτη παρουσίας στην τράπεζα, το προσεχές καλοκαίρι, ήτοι περίπου σε τέσσερεις μήνες, ο κ. Χαντζηνικολάου θα «αφυπηρετήσει».

Και σίγουρα οι μνηστήρες για τη θέση του θα είναι πολλοί. Αλλά αυτή τη φορά, το Δημόσιο δεν θα έχει ουσιαστικό λόγο στο ποιος θα αναλάβει την εν λόγω θέση, καθώς δεν θα είναι πλέον μέτοχος του πιστωτικού ιδρύματος. Αυτό που μέλλει να καταδειχθεί είναι το εάν ο κ. Χαντζηνικολάου θα αποχωρήσει και από πρόεδρος και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κέρδη 217% για τον Χρήστο Μεγάλου

Από το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς πληροφορηθήκαμε πως ο CEO του πιστωτικού ιδρύματος Χρήστος Μεγάλου κατέχει σήμερα 150.446 μετοχές της τράπεζας συνολικής αξίας 634.581 ευρώ. Προ 34 μηνών, τον Απρίλιο του 2021, όταν είχε γίνει η τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου διέθετε 100.000 μετοχές της τράπεζας, συνολικής αξίας 200.000 ευρώ.

Μέσα λοιπόν στις 1.000 και κάτι ημέρες που παρήλθαν, ο κ. Μεγάλου άδραξε την ευκαιρία και αύξησε το χαρτοφυλάκιο του σε μετοχές της Πειραιώς, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφει κέρδη 217% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021.

Η Marvin Shipping

Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους νόμιμους εκπροσώπους της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης δεξαμενοπλοίων Marvin Shipping, η οποία κατέρρευσε υπό το βάρος οφειλών, με αποτέλεσμα να βγει στο σφυρί ο υπό διαχείριση στόλος της. Προ ημερών ένας εκ των πιστωτών της Marvin Shipping, η ACT Maritime LLC υπέβαλε διεθνές αίτημα αποκάλυψης των περιουσιακών στοιχείων της Panormos Crude Carriers Ltd με έδρα στις Νήσους Μάρσαλ, αλλά και του πραγματικού δικαιούχου της Αθανάσιου Καϊρακτίδη, ο οποίος ήταν CEO της Marvin Shipping.

Οι δικαστικές διαδικασίες κρατούν ήδη από το 2021 και οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία της Marvin Shipping έχουν ήδη απασχολήσει τον διεθνή Τύπο.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

Μάχη βιογραφικών, αλλά και τοπικών πολιτευτών, είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος εποπτεύει και τον φορέα.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας για τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΚ εκπνέει στις 13 Μαρτίου και μαθαίνουμε πως  ήδη κάποιοι βουλευτές Χανίων και Ηρακλείου έχουν εκφρασθεί υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων.

Κατά κάποιες πληροφορίες είναι πιθανή η ανανέωση της θητείας του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρη Παπαδογιάννη, ο οποίος έχει χειριστεί τα ζητήματα του ΒΟΑΚ, το έργο του κόμβου Μουρνιών και γενικά έχει δείξει σπουδή για τις υποδομές του νησιού και ειδικά για τη Δυτική Κρήτη.  

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.