Market Maven

Η δίκη της Folli – Follie και η χειραγώγηση των 701 εκατ. ευρώ, η Ευρώπη Holdings και οι ικανοποιημένοι «Εθνικάριοι»

Η δίκη της Folli – Follie και η χειραγώγηση των 701 εκατ. ευρώ, η Ευρώπη Holdings και οι ικανοποιημένοι «Εθνικάριοι»
Χειραγώγηση 701 εκατ. ευρώ

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής συνεχίσθηκε χθες η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Folli – Follie με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά και της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών να παραθέτουν δεκάδες επιχειρήματα για να υποστηρίξουν το κατηγορητήριο. Μέσα δε από την παράθεση των επιχειρημάτων αυτών αποδυναμώθηκε το σκεπτικό – «έκπληξη» που είχε παραθέσει η εισαγγελέας της έδρας στη δικάσιμο της 17ης Μαΐου, προτείνοντας την αθώωση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, το έγκλημα της απάτης και την κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης.

Οι νομικοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησαν την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για χειραγώγηση της αγοράς, προσδιορίζοντας δε στα 701 εκατ. ευρώ το προϊόν της χειραγώγησης. Πως προκύπτει αυτό; Από τον υπολογισμό πως οι 66.948.210 μετοχές της Folli – Follie στις 3 Μαΐου 2018, μια ημέρα πριν από την αποκάλυψη της χρηματιστηριακής απάτης των Κουτσολιούτσων από το αμερικανικό fund QCM, διαπραγματεύονταν στα 15,3 ευρώ ανά μετοχή και στις 25 Μαΐου 2018, όταν και ανεστάλη η διαπραγμάτευση τους είχαν υποχωρήσει στα 4,83 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή μέσα σε 22 ημέρες η κεφαλαιοποίηση της Folli – Follie μειώθηκε από το 1,024 δισ. ευρώ, στα 323,3 εκατ. ευρώ. Αυτή η «ζημιά» των 701 εκατ. ευρώ είναι για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το προϊόν της χειραγώγησης.

Η «ατέρμονη» θωράκιση της κεφαλαιαγοράς

Η δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. για την υπόθεσή της Folli – Follie, που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, θα παίξει μεγάλο ρόλο και στο πως βλέπουν την Ελλάδα οι αγορές. Ήδη είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι η υπόθεση εκδικάσθηκε στο εφετείο έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, με αποτέλεσμα βασικοί μάρτυρες ενδιάμεσα να έχουν αποβιώσει.

Και το αναφέρουμε αυτό διότι χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO εξήγγειλε δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, όπως η ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, η επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών, η ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG, η θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανούς φορολογικού πλαισίου, η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές και η επιτάχυνση και εμβάθυνση των προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα εισαχθεί νομοθεσία που αφενός θα οδηγήσει στην περαιτέρω θωράκιση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , αφετέρου θα καταστήσει το ελληνικό χρηματιστήριο πιο ελκυστικό. Να υπενθυμίσουμε πως ανάλογη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός το 2021 δεν τελεσφόρησε, αν και ήταν εξαιρετικά αναλυτική και προϊόν διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς.

Τα VLTs του ΟΠΑΠ

Καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) 86,5 εκατ. ευρώ πέτυχε ο ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο 2024 από τα παιγνιομηχανήματα (Virtual Lottery Terminals -VLTs), έναντι εσόδων 84,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2023. Αν η επίδοση αυτή επαναληφθεί και τα επόμενα τρίμηνα, τότε ο ΟΠΑΠ θα ξεπεράσει τις εισπράξεις των 345 εκατ. ευρώ που πέτυχε το 2023 από τα παιγνιομηχανήματα. Το μέσο ημερήσιο έσοδο ανά VLTs διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 στα 39,6 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους agents των καταστημάτων των VLTs με σκοπό να κατανοεί τον πελάτη και τις ανάγκες του. Στη βάση αυτή μέσα στο προηγούμενο έτος αντικαταστάθηκαν 9.400 καμπίνες παιγνιομηχανημάτων και από τον εκσυγχρονισμό αυτό επωφελήθηκαν 1.870 καταστήματα VLTs. Συνολικά, σήμερα, τα VLTs του ΟΠΑΠ προσφέρουν στους παίκτες 194 διαφορετικά παιχνίδια.

Η Ευρώπη Holdings

Η συμφωνία Σωκράτη Κόκκαλη - Νίκου Μακρόπουλου για την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική είναι σύνθετη, τόσο σύνθετη που αναρωτιέται κανείς γιατί επελέγη αυτός ο δρόμος. Η Intracom Properties θα αποκτήσει το 65% της Ευρώπη Ασφαλιστική έναντι 30 εκατ. ευρώ. Η Intracom θα διαθέσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης το 27,6% της ΚΛΜ ΑΕ σε επενδυτές, διατηρώντας το 60,12% μέσω της θυγατρικής της, Intracom Properties.

Η Intracom Properties θα συγχωνευθεί με την ΚΛΜ ΑΕ, η οποία θα απορροφήσει την Intracom Properties. Θα πραγματοποιηθεί εν συνεχεία αύξηση κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης για τους επενδυτές της ιδιωτικής τοποθέτησης. Ο Νικόλαος Μακρόπουλος θα αποκτήσει τουλάχιστον το 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας, που θα ονομασθεί Ευρώπη Holdings, αγοράζοντας δικαιώματα από την Intracom. Στο τέλος, η Ευρώπη Holdings θα χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων της αύξησης κεφαλαίου για να αγοράσει το υπόλοιπο 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική από τον Νικόλαο Μακρόπουλο έναντι 16,5 εκατ. ευρώ.

Η επίσημη γραμμή είναι πως η δομή αυτή ήταν αναγκαία λόγω του θεσμικού πλαισίου που απαγορεύει την εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας από επιχείρηση με διαφορετικό αντικείμενο. Αυτό απλά δεν ισχύει. Εάν ίσχυε, η CVC δεν θα είχε αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική. Η συγκεκριμένη συναλλαγή θα μπορούσε θεωρητικά να έχει διαφορετική δομή. Μια πιθανή δομή θα ήταν η απευθείας εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Intracom Properties. Ένα εναλλακτικό σενάριο θα ήταν η δημιουργία ενός Ειδικού Επενδυτικού Οχήματος (Special Purpose Vehicle - SPV) που θα αναλάμβανε την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική. Το SPV θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Intracom Properties και άλλους επενδυτές. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση κεφαλαίου της Ευρώπη Ασφαλιστική σε φάσεις, επιτρέποντας στην Intracom Properties να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σταδιακά. Το γιατί δεν επιλέχθηκε κάποια από τις παραπάνω εναλλακτικές θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως όσοι εισηγήθηκαν το σχήμα αυτό, μάλλον ήταν θαυμαστές του success story των IDEAL - Astir Vitogiannis.

Ημέρα ευφορίας

Ημέρα ευφορίας ήταν η χθεσινή για εκατοντάδες στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Μετά από αναμονή πολλών μηνών έλαβαν χθες την πολυπόθητη ειδοποίηση από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας για τις προαγωγές τους. Έτσι, δεκάδες τμηματάρχες Α που ήταν στην αναμονή για να γίνουν υποδιευθυντές Β και δεκάδες υποδιευθυντές Β που ανέμεναν να γίνουν υποδιευθυντές Α, αλλά και υποδιευθυντές Α που ήταν στο περίμενε για να γίνουν διευθυντές, πληροφορήθηκαν στα τερματικά τους τα καλά νέα. Και η ένεση ηθικού και ικανοποίησης που συνεπάγονται οι προαγωγές, σημαίνει πως ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μπορεί να θέσει νέους φιλόδοξους στόχους στο middle management της τράπεζας…

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

# TAGS