Market Maven

Οι ποινές «χάδια» στους Κουτσολιούτσους για την Folli Follie, το παρασκήνιο για F35 και Constellation και η συνεργασία Κυριακού - Κατάρ

Οι ποινές «χάδια» στους Κουτσολιούτσους για την Folli Follie, το παρασκήνιο για F35 και Constellation και η συνεργασία Κυριακού - Κατάρ Φωτογραφία: EUROKINISSI
F35 και φρεγάτες Constellation.

Δυο σημαντικούς φακέλους θα εξετάσει σήμερα η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στη βάση εισηγήσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια. Ο πρώτος φάκελος αφορά στην αγορά του δικαιώματος συμμετοχής της Ελλάδος στην ανάπτυξη και συμπαραγωγή των αμερικανικών φρεγατών Constellation. Το κόστος για την αγορά του δικαιώματος συμμετοχής ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσες φρεγάτες θα κτίσει η Ελλάδα για τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αν και έχει γραφεί πως αυτές θα μπορούσαν να ανέρχονται σε 7 με 9 φρεγάτες, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη πληροφόρηση. Η δυνατότητα δε ναυπήγησης των Constellation είναι ακόμη ένα ζήτημα. Στις ΗΠΑ η ιταλική Fincantieri Marinette Marine που είναι ο κεντρικός ανάδοχος των Constellation, ενημέρωσε πως η παράδοση των σκαφών θα ξεκινήσει το 2029 και κάθε σκάφος θα κοστίζει 1,2 δισ. δολάρια.

Είναι εύλογο λοιπόν πως στην Ελλάδα η παράδοση των φρεγατών δεν θα μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2029, ήτοι νωρίτερα από την παράδοση στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Fincantier, έχει εδώ και δύο χρόνια συνομολογήσει στρατηγική συμφωνία με την ONEX Shipyards για μια νέα γραμμή παραγωγής πλοίων υπό την σκέπη της αμυντικής ναυπηγικής εταιρείας του Ομίλου, την ONEX Elefsis Naval & Maritime. Και ο ορίζοντας αυτός είναι μακρύς για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που έχει υπέργηρες φρεγάτες.

Ο δεύτερος φάκελος που θα εξετασθεί στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής αφορά στην εισήγηση για την απόκτηση 20 αεροσκαφών F35 έναντι 3,7 δισ. ευρώ, ήτοι με κόστος 185 εκατ. ευρώ ανά σκάφος. Το ζήτημα είναι πως το κόστος αυτό δεν περιλαμβάνει τον οπλισμό, το κόστος υποδομών και το κόστος του follow up support. Ακόμη, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το εάν θα υπάρξει συμπαραγωγή μέρους των αεροσκαφών. Είναι πολλά τα 185 εκατ. ευρώ για ένα άοπλο αεροσκάφος F35; Μια αναζήτηση στο internet δείχνει πως το μέσο κόστος στις ΗΠΑ για ένα F35 δεν ξεπερνάει τα 110 εκατ. δολάρια. Οπότε το κόστος για το «γυμνό» F35 είναι μεγάλο και θα πρέπει να δικαιολογηθεί…

Οι καταδίκες για την Folli Follie

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της Folli Follie δεν ικανοποίησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν καταδικάσθηκε για εγκληματική οργάνωση. Αναγνωρίσθηκε δε στους καταδικασθέντες πλήθος ελαφρυντικών, κάτι που προκάλεσε την απορία έγκριτων νομικών. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που παρέστησαν ως πολιτική αγωγή στη δίκη, θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένες. Η μεν πρώτη διότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και η Καίτη Κουτσολιούτσου καταδικάστηκαν για χειραγώγηση αγοράς, η δε Ένωση Ελλήνων Επενδυτών διότι όλοι οι Κουτσολιούτσοι καταδικάστηκαν για απάτη.

Αν και στο ποινικό σκέλος οι συγκατηγορούμενοι της οικογένειας Κουτσολιούτσου αθωώθηκαν για το αδίκημα της χειραγώγησης αγοράς, τα σε βάρος τους διοικητικά πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παραμείνουν γιατί στο διοικητικό δίκαιο δεν απαιτείται η ύπαρξη δόλου για να καταδικαστεί κάποιος (όπως στο ποινικό δίκαιο). Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος καταδικάσθηκε και για προνομιακή πληροφόρηση και έτσι έγινε έτσι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό.

Τα δεσμευμένα assets

Σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει τις ποινές στους καταδικασθέντες, θα ενημερώσει σχετικά με τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης και θα κρίνει το τί μέλλει γενέσθαι με τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie. Για την τελευταία απόφαση «καίγεται» η τρέχουσα Διοίκηση της Folli-Follie, οι ομολογιούχοι – πιστωτές της εταιρείας και οι εργαζόμενοί της.

Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία ύψους 27 εκατ. ευρώ περίπου που είναι δεσμευμένα για σχεδόν έξι χρόνια. Η δέσμευση των assets θέτει εμπόδια στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli-Follie και δοκιμάζει τις αντοχές των ομολογιούχων – πιστωτών της πολύπαθης εταιρείας. Να σημειωθεί πως τα δεσμευμένα ακίνητα αποκτήθηκαν το 2007, ήτοι σε χρόνο προ της έναρξης της απάτης των Κουτσολιούτσων και μάλιστα από άλλο νομικό πρόσωπο (την Elmec). Αυτό κατά κάποιες νομικές πηγές συνεπάγεται πως τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν σχετίζονται με τη ζημιά που υπέστησαν οι μέτοχοι της Folli Follie και άρα δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτούς.

Η συνεργασία Κυριακού - Κατάρ

Η εξαιρετική χημεία του Θοδωρή Κυριακού και του Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud του CEO του επενδυτικού fund του Κατάρ (Qatar Investment Authority - QIA) οδήγησε σε μια μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία. Στη δημιουργία ενός επενδυτικού fund 1 δισ. δολαρίων που θα επενδύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Quatar Investment Authority θα βάλει τα περισσότερα από τα κεφάλαια.

Τη διαχείριση του fund θα έχει ο Όμιλος Κυριακού μέσω συνδεδεμένων εταιρειών του. Η K Group του Θοδωρή Κυριακού θα επενδύσει και δικά της κεφάλαια στο fund, το οποίο θα επικεντρωθεί σε μία σειρά κλάδων, όπως η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, τα logistics, η ναυτιλία, η υγεία και ο τουρισμός. Μια λεπτομέρεια με ειδική σημασία. Το fund δεν θα στοχεύσει στον κλάδο των media. Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι πως οι Κυριακού και Al-Mahmoud έχουν πολλά κοινά. Είναι συνομήλικοι, γεννημένοι το1974 και απόφοιτοι δύο γνωστών πανεπιστημίων της Ουάσιγκτον. Του Georgetown University ο Θοδωρής Κυριακού και του George Washington University o Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud.

Η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος αγοράς (call option) των ανεξόφλητων Subordinated Fixed Rate Resettable Tier 2 ομολογιών της λήξεως το 2029, αξίας 400 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες αυτές εκδόθηκαν την 18 Ιουλίου 2019 υπό το 5 δισ. ευρώ Global Medium Term Note πρόγραμμα της τράπεζας. Οι ομολογίες θα αποπληρωθούν στην ονομαστική τους αξία.

Το δε ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου των ομολογιών ανέρχεται σε 79,9 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή έχει σημασία. Πρώτον, ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την τράπεζα, αποδεικνύοντας την οικονομική της ευρωστία και την ικανότητά της να αποπληρώνει τα χρέη της. Δεύτερον, η αποπληρωμή των ομολογιών αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαχείρισης χρέους της ΕΤΕ, η οποία στοχεύει στη μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης. Τρίτον, η τράπεζα διατηρεί τη ρευστότητά της και την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

# TAGS