Market Maven

Το power game στη Μουζάκης, η Quest και η Έπαφος και η χρηματοδότηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας 175 MW από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το power game στη Μουζάκης, η Quest και η Έπαφος και η χρηματοδότηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας 175 MW από το Ταμείο Ανάκαμψης

Quest και Έπαφος

O όμιλος Quest προέβη προ έτους στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Έπαφος έναντι τιμήματος 2,47 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλογούσε σε τρεις φορές τα EBITDA της εξαγοραθείσας επιχείρησης για το 2022. Η Quest είχε τότε ανακοινώσει πως η συνολική επένδυση θα μπορούσε να ανέλθει έως τα 4,94 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, ήτοι σε έξι φορές τα EBITDA της Έπαφος για το 2022, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο κ. Χαλδαιόπουλο, συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας. Η επένδυση στην Έπαφος είχε εκτιμηθεί ότι θα συνεισφέρει στον όμιλο Quest από το 2024 σε ετήσια βάση περισσότερα από 6 εκατ. έσοδα με EBITDA margin άνω του 10%. Σύμφωνα με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων τους οκτώ μήνες του 2024 οι συμβάσεις της Έπαφος με φορείς του Δημοσίου ανέρχονται στα 820.677 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), όταν στο σύνολο του 2023 είχαν ανέλθει σε 3,86 εκατ. ευρώ! Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε πιθανότατά δεν θα καταβληθεί πρόσθετο τίμημα από την πλευρά της Quest. Σημειώνεται πως η Έπαφος ειδικεύεται στη δημιουργία ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείριση και λειτουργία εκπαιδευτικών οργανισμών κάθε τύπου. Επιπλέον, αναλαμβάνει την προμήθεια και υλοποίηση έργων και υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη και παραμετροποίηση συστημάτων πληροφορικής, την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας για την προστασία από διαδικτυακές επιθέσεις, την προμήθεια κάθε είδους εξοπλισμού, καθώς και την αναβάθμιση και συντήρηση δικτύων και ιστοσελίδων.

Το power game στη Μουζάκης

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μουζάκης, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 2024, δεν ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά είχε έντονο παρασκήνιο, με επίκεντρο την απόφαση για την έκδοση μετατρέψιμων ονομαστικών άυλων ομολογιών, ύψους έως 5 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων αποτέλεσε σημείο τριβής, με την αρχική πρόταση της Διοίκησης, η οποία είχε υποβληθεί από τον Τζον Πολ Γκάγκνουμ, εγγονό του ιδρυτή της κλωστοϋφαντουργίας, Ελευθέριου Μουζάκη και νυν πρόεδρο και CEO της εταιρείας, να προβλέπει την παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων από το δικαίωμα αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του ιδρυτή της κλωστοϋφαντουργίας, Ελευθερία Μουζάκη και η κόρη της Αικατερίνη αντιτάχθηκαν σθεναρά στην πρόταση αυτή, προκαλώντας έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατέδειξε τη βαρύτητα των αντιδράσεων, καθώς η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τελικά την έκδοση των ομολογιών, αλλά με τη διατήρηση του δικαιώματος προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους. Ήτοι υπήρξε πλήρης επικράτηση της Ελευθερίας Μουζάκη. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στους μετόχους που δεν θα συμμετάσχουν στην έκδοση να εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους κατά την κρίση τους. Οι ομολογίες θα έχουν ονομαστική αξία 0,70 ευρώ και θα παρέχουν τη δυνατότητα μετατροπής 10 ομολογιών σε 9 μετοχές, με το δικαίωμα μετατροπής να μπορεί να ασκηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ημερομηνία κατά την οποία θα λήξει και το δάνειο. Το επιτόκιο θα είναι ετήσιο και θα καταβάλλεται δύο φορές το χρόνο, ενώ θα διαμορφώνεται ως η απόδοση της αμέσως προηγούμενης έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων μείον 10%.

Το κλειστό γυμναστήριο Νέας Πεντέλης

Σε έξι μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 Αυγούστου 2024. Η ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε τη δωρεά για την αποκατάσταση των ζημιών, εκτιμά πως η ανακατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2025. Οι εργασίες καθαρισμού έχουν ήδη ξεκινήσει στο γυμναστήριο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αλ. Παναγούλη και Λεωφόρου Πεντέλης, εντός του σχολικού συγκροτήματος. Η κατεστραμμένη εγκατάσταση περιλάμβανε αίθουσα αγώνων και προπονήσεων, κερκίδες χωρητικότητας 220 ατόμων, αίθουσα οργάνων γυμναστικής και προθέρμανσης, ιατρείο και αποδυτήρια. Όλα αναμένεται να αποκατασταθούν πλήρως από την ΤΕΡΝΑ.

Το τιμολόγιο της Καθολικής Υπηρεσίας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση που καθορίζει το τιμολόγιο αναφοράς της Καθολικής Υπηρεσίας για τον μήνα Αύγουστο, ορίζοντας τις χρεώσεις για οικιακούς και μη οικιακούς πελάτες. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο αναφοράς προσδιορίζεται ως το δεύτερο ακριβότερο τιμολόγιο σε σύγκριση με τα ειδικά τιμολόγια που παρέχουν οι προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας για κάθε κατηγορία πελατών. Για τους οικιακούς πελάτες, η απόφαση ορίζει την πάγια χρέωση στα 4,00 ευρώ, ενώ η τιμή προμήθειας για την ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση ανέρχεται σε 220,000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Με την προσθήκη της προσαύξησης του 5%, η τελική πάγια χρέωση διαμορφώνεται στα 4,20 ευρώ, και η τιμή προμήθειας για την κατανάλωση ενέργειας φτάνει τα 231 ευρώ ανά μεγαβάτ. Αντίστοιχα, για τους μη οικιακούς πελάτες, η πάγια χρέωση καθορίζεται στα 5,00 ευρώ, ενώ η τιμή προμήθειας για την ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση ορίζεται στα 224 ευρώ ανά μεγαβάτ. Με την εφαρμογή της προσαύξησης του 5%, οι τελικές χρεώσεις ανέρχονται σε 5,25 ευρώ για την πάγια χρέωση και 235,4 ευρώ ανά μεγαβάτ για την κατανάλωση ενέργειας. Οι παραπάνω χρεώσεις αφορούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου 2024, καλύπτοντας το διάστημα από την 1η έως την 31η του μήνα.

Νέο έργο αποθήκευση ενέργειας

Ένα νέο έργο που αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση. Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με συνολική ισχύ 175 MW. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 212 εκατ. ευρώ, με τα 84,8 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια κονδύλια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί άμεσα, με 42,4 εκατ. ευρώ να διατίθενται για το 2024, ενώ η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και η έναρξη λειτουργίας των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 175 MW προβλέπεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Το έργο αναμένεται να ανακουφίσει τα κορεσμένα δίκτυα σε περιοχές με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, προσφέροντας επιπλέον ηλεκτρικό χώρο και ενισχύοντας τη σταθερότητα του δικτύου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.