Οικονομία

«Τρέχει» η κυβέρνηση να εντάξει έργα της πολιτικής προστασίας στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Τρέχει» η κυβέρνηση να εντάξει έργα της πολιτικής προστασίας στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ήδη χθες εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Εξοπλισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας».

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική και ειδικά μετά την κριτική για ισχνή απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο σκέλος της πολιτικής προστασίας, η κυβέρνηση άρχισε να εκδίδει αποφάσεις ένταξης.

Χθες εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Εξοπλισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας», που στοχεύει στην ενίσχυση της υποδομής πολιτικής προστασίας της Ελλάδας. Με προϋπολογισμό 6,45 εκατ. ευρώ, το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος NextGenerationEU, και εντάσσεται στον άξονα για την αειφόρο χρήση των πόρων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το έργο επικεντρώνεται στην προμήθεια εξοπλισμού για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, τα οποία θα δημιουργηθούν σε κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας. Τα κέντρα αυτά, που θα λειτουργούν εικοσιτετράωρα, θα αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής προστασίας κάθε περιφέρειας, με ρόλο τον συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σημαντικό μέρος του έργου αφορά την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και συστημάτων υποστήριξης, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία των κέντρων.

Τα Περιφερειακά Κέντρα θα αποτελέσουν επιχειρησιακά κέντρα διαχείρισης όλων των συμβάντων πολιτικής προστασίας και θα στεγάζουν τις υπεύθυνες δομές διαχείρισης κρίσεων, καθώς και συνδέσμους των εμπλεκόμενων φορέων. Εκτός από τη διαχείριση συμβάντων, τα κέντρα θα λειτουργούν και ως μόνιμες διοικητικές δομές, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της διοίκησης και την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2026, υπό την εποπτεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο της υλοποίησης, προβλέπεται σειρά ορόσημων, όπως η ολοκλήρωση της προμήθειας του εξοπλισμού και η διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των κέντρων.

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 6,45 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 5,20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 1,24 εκατ. ευρώ από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.