Διεθνή

Η Ουκρανία στοχεύει τη Μόσχα: Μεγάλη επίθεση με drones στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας

Η Ουκρανία στοχεύει τη Μόσχα: Μεγάλη επίθεση με drones στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας Φωτογραφία: ΕPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
Η Ρωσία θεωρεί πως η επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ προετοιμάστηκε με τη συμβολή υπηρεσιών πληροφοριών κρατών μελών του NATO

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν ευρεία επίθεση με drones σε τομείς της Ρωσίας σήμερα, με συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας να καταστρέφουν τρία από αυτά περίπου 38 χιλιόμετρα νότια από το Κρεμλίνο και άλλα 15 στην παραμεθόρια περιφέρεια Μπριάνσκ, σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχος.

Τα τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης που κινούνταν προς τη Μόσχα καταρρίφθηκαν στους αιθέρες πάνω από την Παντόλσκ, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Ρωσίας, ανέφερε ο δήμαρχος Σεργκέι Σαμπιάνιν μέσω Telegram. Ο ίδιος τόνισε ότι η ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε στο στόχαστρο  «μιας από τις μεγαλύτερες» ουκρανικές επιδρομές με drones εφόρμησης που έχουν εξαπολυθεί «ποτέ», κατ’ αυτόν, εναντίον της καρδιάς της ρωσικής εξουσίας.

«Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, δεν υπάρχουν ζημιές ούτε θύματα στην τοποθεσία όπου κατέπεσαν τα συντρίμμια», διευκρίνισε ο κ. Σαμπιάνιν.

Δεν αναφέρθηκαν επίσης απώλειες ούτε ζημιές στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νοτιοδυτικά), ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Μπογκαμάς, επίσης μέσω Telegram.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ακόμη πως δυο ουκρανικά drones καταστράφηκαν στην περιφέρεια Τούλα, βόρεια της Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο περιφερειάρχης της Ραστόφ (νοτιοδυτικά), ανέφερε πως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν πύραυλο που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Δεν είναι σαφές πόσα drones και πόσοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν συνολικά. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι ρώσοι αξιωματούχοι. 

Τους τελευταίους μήνες ο ουκρανικός στρατός κλιμάκωσε τις επιδρομές στη Ρωσία, με σκοπό όπως λέει την καταστροφή υποδομών-κλειδιών για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και σε αντίποινα για τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στην ουκρανική επικράτεια.

Ρωσία: Η επίθεση στο Κουρσκ προετοιμάστηκε με τη συμβολή υπηρεσιών πληροφοριών κρατών μελών του NATO 

Η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που οδήγησε στην κατάληψη μέρους της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας προετοιμάστηκε με τη συμμετοχή υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πολωνίας, συμπέρανε η ρωσική κατασκοπεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ιζβέστια.

Μονάδες του ουκρανικού στρατού προχώρησαν στην αιφνιδιαστική έφοδο στην περιφέρεια της Ρωσίας την 6η Αυγούστου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή στη ρωσική επικράτεια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επιχείρηση, λέει το Κίεβο, έχει σκοπό τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης και τη φθορά της ρωσικής πολεμικής μηχανής - η φρασεολογία αυτή αντικατοπτρίζει όρους που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς το Κρεμλίνο για αυτήν που βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας που ξέσπασε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

«Η επιχείρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ προετοιμάστηκε με τη συμμετοχή υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, του ΗΒ και της Πολωνίας», συνόψισε η Ιζβέστια, επικαλούμενη τη ρωσική κατασκοπεία.

«Οι μονάδες που συμμετέχουν εκπαιδεύτηκαν στον συντονισμό μάχης σε κέντρα εκπαίδευσης στο ΗΒ και στη Γερμανία», συνεχίζει.

Η ρωσική κατασκοπεία διαβεβαίωσε την εφημερίδα πως έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» για τον ισχυρισμό αυτό, χωρίς να αποκαλύψει από ποιες πηγές, ούτε να παρουσιάσει τεκμήρια.

Ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει πως η Ουάσιγκτον δεν γνώριζε εκ των προτέρων ότι σχεδιαζόταν ουκρανική επίθεση στην Κουρσκ.

Καθώς ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους με αργό ρυθμό στην ανατολική Ουκρανία, όπου επικεντρώνουν τις δικές τους επιχειρήσεις, το Κίεβο ανέφερε χθες ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει 1.263 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένων 93 κοινοτήτων. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τους αριθμούς αυτούς με ανεξάρτητο τρόπο.