Οικονομία

Μείωση τζίρου και κερδών για την ΟΛΘ ΑΕ το 2015

Μείωση τζίρου και κερδών για την ΟΛΘ ΑΕ το 2015 Μείωση τζίρου και κερδών για την ΟΛΘ ΑΕ το 2015
Με μείωση τζίρου κατά 7,20% σε σχέση με πέρυσι και συρρίκνωση κερδών προ φόρων κατά 13,65% έκλεισε τη χρήση 2015 ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., διατηρώντας ωστόσο υψηλούς δείκτες κερδοφορίας. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για πέρυσι υποχώρησε στα 50,8 εκατ. ευρώ, έναντι 54,8 εκατ. το 2014, γεγονός που συνδέεται με την μείωση των πωλήσεων του συμβατικού λιμένος. 

Η διοίκηση της εταιρείας, που σήμερα ενέκρινε τις οικονομικής καταστάσεις της παρελθούσας χρήσης, αποδίδει την πτώση του κύκλου εργασιών κυρίως στην μείωση των πωλήσεων του συμβατικού λιμένος κατά 17,16%.

Όπως αναφέρει, η πτώση αυτή οφείλεται με τη σειρά της στην κατακόρυφη μείωση των διεθνών τιμών των μεταλλευμάτων (π.χ., νικέλιο), και στην μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων (που επέφερε την αναστολή λειτουργίας μεγάλης χαλυβουργικής εταιρείας η οποία αποτελούσε σημαντικό πελάτη της ΟΛΘ ΑΕ).

Αντίθετα, αύξηση 0,50%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σημειώθηκε στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, που ανήλθαν σε 351.741 TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων).

"Στο πλαίσιο του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και παρά την τραπεζική αργία που επιβλήθηκε στην χώρα στις 28.06.2015, η εταιρεία συνέχισε να ασκεί, χωρίς προβλήματα, τις δραστηριότητές της. Τα έσοδα από την αξιοποίηση των κεφαλαίων της εταιρείας, μειώθηκαν κατά 47,11% λόγω της μεγάλης μείωσης των επιτοκίων άνω του 50%. Η εταιρεία συνέχισε με επιτυχία την πολιτική περιορισμού των εξόδων τα οποία μειώθηκαν κατά 3,20%" υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση.

Πάντως, η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί υψηλούς δείκτες κερδοφορίας: τα λειτουργικά κέρδη της (EBITDA) διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 26,8 εκατ. (-8,71%), ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων έκλεισαν σε 24,5 εκατ. ευρώ (-13,65%).

Μετά από φόρους τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 17,9 εκατ. ευρώ (-15,89%), γεγονός που αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρείας και στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης και στην αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Υψηλά διατηρούνται τα κέρδη ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών: τα μικτά κέρδη ανέρχονται στο 47,82% του κύκλου εργασιών, τα EBITDA στο 52,79%, τα προ φόρων στο 48,18% και τα κέρδη μετά από φόρους στο 35,21%.

"Η ΟΛΘ Α.Ε. παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία του 2015 που επηρέασε αρνητικά τη διακίνηση του Συμβατικού φορτίου, παραμένει μία ιδιαίτερα αποδοτική εταιρεία για τους μετόχους της, με υψηλούς δείκτες κερδοφορίας. Υλοποίησε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των υποδομών για την εξυπηρέτηση των φορτίων. Με τη συνεχή προσπάθεια διοίκησης και εργαζομένων, η εταιρεία είναι σε θέση να βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της και να υλοποιεί το φιλόδοξο αναπτυξιακό σχεδιασμό της" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Μακρής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.