Οικονομία

Πρόταση για δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης στη θέση των ΟΕΚ και ΟΕΕ

Πρόταση για δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης στη θέση των ΟΕΚ και ΟΕΕ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Την πρόταση να δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Στέγασης και Μέριμνας, που θα αναλάβει την επανέναρξη προγραμμάτων, που έως το 2012 διαχειρίζονταν οι πρώην Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (ΟΕΚ και ΟΕΕ), κατέθεσε ο σύλλογος εργαζομένων ΟΕΚ.

Λίγο πριν δημοσιοποιηθεί το Οργανόγραμμα των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ο σύλλογος κατέθεσε την εν λόγω πρόταση θέλοντας να τονίσει ότι από το 2012 και μετά, όταν αποφασίστηκε η απορρόφηση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ από τον ΟΑΕΔ, τα προγράμματα που καταπιάνονταν οι δύο Οργανισμοί, είτε καταργήθηκαν, είτε υπολειτουργούν. Στην πρόταση τονίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση, θα περιλαμβάνει τέσσερις διευθύνσεις, στεγαστικής προστασίας, μετεργασιακής μέριμνας, περιουσίας και κτηματολογίου και στεγαστικών έργων.

Πιο αναλυτικά, η διεύθυνση στεγαστικής προστασίας θα ενσωματώσει τα τμήματα, σχεδιασμού στεγαστικών προγραμμάτων, υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων, κατοικιών και παραχωρητηρίων και εξυπηρέτησης δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων. Η διεύθυνση μετεργασιακής μέριμνας, θα συμπεριλάβει τα τμήματα βρεφονηπιακών σταθμών, πολιτιστικής μέριμνας, κοινωνικού τουρισμού και στήριξης συνδικαλιστικής έκφρασης εργαζομένων. Η διεύθυνση στεγαστικών έργων, θα εμπεριέχει τα τμήματα προγραμματισμού οικιστικού έργου, κατασκευών έργων και συντηρήσεων επισκευών και ανακαινίσεων. Η διεύθυνση περιουσίας και κτηματολογίου θα απαρτίζεται από τα τμήματα κτηματολογίου, παρακολούθησης και αξιοποίησης περιουσίας και μητρώου γεωπληροφορίας.

Ο Σύλλογος εκτιμά ότι έτσι θα μπορέσει ο ΟΑΕΔ να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό του πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ, που έχει στη διάθεσή του και το οποίο αποτελείται από 270 υπαλλήλους τεχνικών ειδικοτήτων. Επίσης, θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν οι εισφορές των εργαζόμενων, που συνεχίζουν να καταβάλλονται και οι οποίες έχουν προϋπολογιστεί ότι θα ανέλθουν στα 196,5 εκατ ευρώ, υπέρ ΟΕΚ και κατά 106,5 εκατ ευρώ, υπέρ ΟΕΕ.