Οικονομία

Συνεχίζονται την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ΟΛΠ και ΟΛΘ

Συνεχίζονται την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ΟΛΠ και ΟΛΘ Συνεχίζονται την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ΟΛΠ και ΟΛΘ
Συνεχίζονται και σήμερα, Παρασκευή, για 16η ημέρα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών). Τα σωματεία τους έχουν κυρήξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από την εργασία τα Σαββατοκύριακα.

Η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια, που ζητούν τη διασφάλιση των εργασιακών του σχέσεων εν όψει της ιδιωτικοποίησης, έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των εταιρειών κρουαζιέρας, ενώ ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης με επιστολή του προς τους εμπλεκόμενους φορείς υποστηρίζει ότι το Σάββατο 11 Ιουνίου αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά 7 κρουαζιερόπλοια, τα οποία αναμένεται να αποβιβάσουν και να επιβιβάσουν ταυτόχρονα 6.660 επιβάτες.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή συνεδριάζει στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ όπου αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης, η οποία αναμένεται να πάει στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης και στη Βουλή, στη συνέχεια τη διαχείριση του λιμανιού αναμένεται να αναλάβει η China COSCO Shipping Corporation Limited.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Κλιμακώνουν οι λιμενεργάτες τις κινητοποιήσεις με νέα 48ωρη απεργία που είχαν χτες και σήμερα, καθώς και με αποχή από την εργασία το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 Ιουνίου. Για την Παρασκευή έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στη συνέχεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργαζόμενοι από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία προς τον ΟΛΠ, ζητώντας την εξασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων εν όψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Επισημαίνουν ότι «η μεγαλειώδης συγκέντρωση σήμερα, Τετάρτη, στον Πειραιά έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για την εργασιακή προοπτική των εργαζομένων. ∆ιεκδικούμε σταθερή και ασφαλή εργασία θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις και κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα δεν έχουν πλέον καμία αξία. Αξία έχουν οι νομοθετικές δεσμεύσεις για την εργασιακή συνέχεια όπως άλλωστε προβλέπεται και σε σχετική απόφαση του ΣτΕ».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η επιτυχία των προσπαθειών αυτών δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης, είναι ευθύνη και όλων των εμπλεκομένων μερών. Η κυβέρνηση παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Ελπίζω ότι αυτό θα εκτιμηθεί και θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από τους εργαζομένους. Είναι προς το συμφέρον όλων να εκτιμηθούν σωστά προτεινόμενες λύσεις που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το συνολικότερο τοπίο αλλά αντίθετα θα αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις που είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν τις επιθυμεί».

ΝΔ: «Χάος στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ανίκανη η κυβέρνηση»

«Χάος επικρατεί στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με απρόβλεπτες συνέπειες λόγω των συνεχόμενων κινητοποιήσεων και της αδυναμίας της κυβέρνησης να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, καθώς δεν ασκεί τα δικαιώματά της» υποστηρίζει ο βουλευτής κ. Σίμος Κεδίκογλου, υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ.