Οικονομία

Αισιόδοξοι οι εξαγωγείς για τα ελληνικά πλεονεκτήματα

Αισιόδοξοι οι εξαγωγείς για τα ελληνικά πλεονεκτήματα Αισιόδοξοι οι εξαγωγείς για τα ελληνικά πλεονεκτήματα
Από το ζενίθ στο ναδίρ βρέθηκε στον χρόνο-ρεκόρ των 12 ετών η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς από τον ενθουσιασμό που συνόδεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η χώρα έφτασε στη σημερινή περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπου "το να είσαι 'Ελληνας δεν είναι πλέον πηγή υπερηφάνειας αλλά προβλημάτων", όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ Κυριάκος Λουφάκης, μιλώντας από το βήμα του 4ου εξαγωγικού συνεδρίου Εxport Summit, με θέμα «Country and Corporate Branding».

Πρόσθεσε ότι η κρίση είχε και μια θετική πτυχή, αφού "μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς να σηκώσουμε τα μανίκια δεν θα δούμε άσπρη μέρα και ότι το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν μόνο στην κατανάλωση πέθανε οριστικά". Πρόσθεσε ότι μετά την έντονα ανοδική πορεία των τελευταίων ετών στις ελληνικές εξαγωγές, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016 κατεγράφη κόπωση, η οποία οφείλεται κατά έναν πολύ σημαντικό βαθμό στην εικόνα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, εξαιτίας μεταξύ άλλων των σημαντικών προβλημάτων στη διακίνηση προϊόντων.

Ολόκληρο τον Μάιο το λιμάνι λειτούργησε εννέα μέρες και τον Ιούνιο καθόλου

«Τον Νοέμβριο είχαμε έναν μήνα κλειστή την Ειδομένη, τη σιδηροδρομική γραμμή. Μετά είχαμε 2,5-3 μήνες τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια άλλους 2,5 μήνες κλειστή την Ειδομένη και τώρα έχουμε τα προβλήματα με τις απεργίες στο λιμάνι. Τον Μάιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δούλεψε συνολικά εννέα ημέρες και τον Ιούνιο καθόλου. Αυτό μας κάνει εξαιρετικά ασυνεπείς απέναντι στους πελάτες μας και δημιουργεί μια πολύ κακή εικόνα στο εξωτερικό, την οποία πρέπει να αλλάξουμε αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας», κατέληξε.

Την εκτίμηση ότι μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πολλαπλών κρίσεων, με πάρα πολλές αρνητικές αναφορές διεθνώς, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη φάση της επανεκκίνησης, που την απομακρύνει από το αρνητικό φάσμα μιας επόμενης κρίσης, διατύπωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομίας, Θεοδώρα Τζάκρη. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι με την οικονομική και πολιτική σταθεροποίηση να αλλάξει σταδιακά και η εικόνα της χώρας, καθώς παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την απλοποίηση όλων των διαδικασιών που αφορούν τις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, επισήμανε ότι η γόνιμη και παραγωγική συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη μιας υγιούς οικονομίας. "Είναι ξεκάθαρη η διαβεβαίωσή μας ότι θεωρούμε την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα ώς τις πιο αποφασιστικές απαντήσεις στην κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα" πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφέρθηκε στο έργο που έχει υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για τη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε τη δημιουργία βάσης δεδομένων στο portal του υπουργείου, με εισαγωγικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους παγκοσμίως, η οποία δίνει έναν "μπούσουλα" σε όσους θέλουν να εξάγουν, αλλά και στον κατάλογο με διευθύνσεις καταστημάτων delicatessen σε 70 χώρες, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις με ποιοτική παραγωγή τροφίμων, η οποία θα μπρούσε να πουληθεί σε υψηλές τιμές. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ο χρόνος αδειοδότησης νέων επενδύσεων να φτάσει στους έξι έως οκτώ μήνες, όσο δηλαδή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ προανήγγειλε νέο σύνολο μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων, το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα.