Οικονομία

Πετρόπουλος: Η περικοπή του ΕΚΑΣ βαραίνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις

Πετρόπουλος: Η περικοπή του ΕΚΑΣ βαραίνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις
«Συμφωνία παλαιότερων κυβερνήσεων, που εκπληρώνει η τωρινή», χαρακτήρισε την περικοπή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Από την Κοζάνη, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς της πόλης και της περιφέρειας, ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη γρήγορη αναπλήρωση μεγάλου μέρους των απωλειών που θα υποστούν οι δικαιούχοι. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση δημιουργώντας μια καλύτερη βάση κατώτερης σύνταξης ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού, η μικρότερη σύνταξη θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 110%.

Ορισμένα από τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων είναι, κατά τον κ. Πετρόπουλο, «η χαμηλή συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη στο 10% και η προστασία των κοινωνικά αδύναμων, όπου έως το 2018 θα διατεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ όταν το 2015 ήταν μόνο 78 εκατ. ευρώ».

Ο υφυπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε επίσης ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις έως 1.000 ευρώ, ενώ για τους νέους ασφαλισμένους θα προκύψουν μεταβολές στις υψηλές συντάξεις μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι διορθώσεις στις συντάξεις θα γίνουν με την αναπλήρωση, η οποία θα φανεί στο λογαριασμό του δικαιούχου μετά την 1-1-2019.