Οικονομία

Πονοκέφαλος για ΕΦΚΑ και συντάξεις η ρήξη Πετρόπουλου με τους εργαζόμενους στα Ταμεία

Πονοκέφαλος για ΕΦΚΑ και συντάξεις η ρήξη Πετρόπουλου με τους εργαζόμενους στα Ταμεία
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ένταση που οδήγησε σε ρήξη και σε αδιέξοδο, προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας, κ. Τάσο Πετρόπουλο και στους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) και στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ).

Η συνάντηση έληξε άδοξα, αφού οι εργαζόμενοι αποχώρησαν εκνευρισμένοι, όταν διαπίστωσαν ότι ο κ. Πετρόπουλος δεν ήταν διατεθειμένος να συζητήσει μαζί τους τα ζητήματα λειτουργίας και στελέχωσης του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αντίθετα, προσήλθε στη συνάντηση με μια σειρά από διαφάνειες για να γίνει συζήτηση επί του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν ότι πρόκειται να εφαρμοστούν αδιαφανείς διαδικασίες κατά τη μεταφορά των εργαζομένων από τα Ταμεία προς τον ΕΦΚΑ, αφού δεν έχει οριστεί καν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νέο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Επίσης, εκφράζονται φόβοι για το τι θα απογίνουν όσοι μείνουν εκτός ΕΦΚΑ, αφού βάσει νόμου θα πρέπει να απορροφηθούν από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κατά κύριο λόγο και άλλους φορείς των ελεγκτικών μηχανισμών. Όμως, ειδικά για τη ΓΓΔΕ απαιτούνται εργαζόμενοι με εξειδικευμένα προσόντα, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι που εργάζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

Οι συνδικαλιστές στα Ασφαλιστικά Ταμεία εκφράζουν την εύλογη απορία για το πώς θα καταστεί εφικτό, να πραγματοποιηθεί επανυπολογισμός σε περίπου 3 εκατ. συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία απονομής περίπου 200.000 συντάξεων που βρίσκονται στην αναμονή, ενώ θα πρέπει να γίνει και η μεταφορά εργαζομένων προς τον ΕΦΚΑ...