Οικονομία

ΜΤΠΥ: Και έχασαν το μέρισμα και επιστρέφουν χρήματα

ΜΤΠΥ: Και έχασαν το μέρισμα και επιστρέφουν χρήματα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Δεν φτάνει που έχασαν το μέρισμα, τους ζητούνται να επιστρέψουν πίσω ποσά, ακόμα και μετά τον συμψηφισμό που πραγματοποιήθηκε.

Ο λόγος για περίπου 26.400 συνταξιούχους, πρώην πια… δικαιούχους του μερίσματος, στους οποίους κόπηκε η συγκεκριμένη παροχή, επειδή άλλαξαν με το νέο Ασφαλιστικό τα κριτήρια χορήγησης.

Πρόκειται για περιπτώσεις χήρων κάτω των 52 ετών, άγαμων θυγατέρων, τέκνων άνω των 18 ετών που δεν σπουδάζουν, οι οποίοι όχι μόνο έχασαν το μέρισμα που ελάμβαναν, αλλά τώρα καλούνται να γυρίσουν πίσω ποσά στα επίπεδα των 50 – 100 ευρώ έκαστος.

Αιτία είναι ότι κατά την τριμηνιαία καταβολή του μερίσματος, η ΗΔΙΚΑ πραγματοποίησε αυτόματη παρακράτηση με τα ποσά που είχαν λάβει κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πριν δηλαδή αποφασιστεί η μείωση στα μερίσματα στα επίπεδα του 60%.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων, ο συμψηφισμός δεν κάλυψε το σύνολο του ποσού που είχε αχρεωστήτως καταβληθεί. Έτσι, τώρα αυτή η κατηγορία συνταξιούχων πρόκειται να κληθεί να επιστρέψει ποσά συντάξεων που είχε λάβει νωρίτερα, εντός της τρέχουσας χρονιάς, ενώ στο εξής δεν θα εισπράξει ξανά ποσά μερίσματος