Οικονομία

Στον «αέρα» η συμφωνία για τα εργασιακά ελέω ΣΕΒ

Στον «αέρα» η συμφωνία για τα εργασιακά ελέω ΣΕΒ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Χωρίς συμφωνία παραμένει ακόμα η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με την πλευρά του ΣΕΒ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να φαίνεται ότι δημιουργεί τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Αν και ο αρχικός στόχος ήταν σήμερα να ανακοινωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται. Τα βασικά πεδία διαφωνίας, εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι ο Σύνδεσμος φέρεται να εκφράστηκε θετικά για περαιτέρω μείωση μισθών και για στήριξη των επιχειρησιακών συμβάσεων. Επίσης, ζήτησε την αλλαγή στο καθεστώς της απεργίας και την άρση του βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.

Η ΓΣΕΕ ζητάει από την πλευρά της, τη μονομερή προσφυγή σε διαιτησία μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται διατεθειμένο να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις για την επίτευξη συμφωνίας, μιας και ο χρόνος πιέζει. Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κυβέρνησης που επιδιώκει να εξασφαλίσει την στήριξη των πολιτικών κομμάτων.

Την επόμενη εβδομάδα από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη, θα βρίσκονται στην Αθήνα τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την εκπόνηση πορίσματος για τα εργασιακά.

Σημειώνεται ότι την Αθήνα θα επισκεφθεί την Δευτέρα και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, και Εργασίας.