Οικονομία

«Ένεση» ρευστότητας στα Ταμεία με ενημερότητα και σε όσους χρωστούν

«Ένεση» ρευστότητας στα Ταμεία με ενημερότητα και σε όσους χρωστούν
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσπάθεια βελτίωσης των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, μέσω ρύθμισης, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, ακόμα και σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, μόνο για τον ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα εισπραξιμότητας. Το κίνητρο για να επιστρέψουν στην καταβολή εισφορών οι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν μείνει εκτός, χρωστώντας υπέρογκα ποσά στα ταμεία, είναι η δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας, που σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.

Σημειώνεται ότι μόνο στο ΚΕΑΟ έχουν καταγραφεί περίπου 315.000 οφειλέτες των οποίων η οφειλή υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ και συνολικά τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί προς τα τέσσερα μεγάλα ταμεία Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) ανέρχονται σε 16,61 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση αυτής της ειδικής ρύθμισης από την 1/1/2017, με τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών. Για να μην χαθούν τα παλαιότερα χρέη, η ελληνική πλευρά προτίθεται να προτείνει κεφαλαιοποίησή τους, δηλαδή «πάγωμα», με αντάλλαγμα την καταβολή τρεχουσών εισφορών. Ο χρόνος διατήρησης του «παγώματος» παραμένει αντικείμενο συζητήσεων, με επικρατέστερο σενάριο, να παραμείνουν έως το τέλος του 2018, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδικά, εάν πρόκειται γι’ ασφαλισμένους – ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, προτείνεται μια ιδιότυπη μορφή εξαγοράς. Ουσιαστικά, θα αφαιρείται ασφαλιστικός χρόνος, αντίστοιχος με το χρέος του οφειλέτη, πάνω από το συγκεκριμένο όριο. Έτσι, το χρέος θα μειώνεται και ο οφειλέτης θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, έστω και με «τίμημα» μια μικρότερη σύνταξη…