Οικονομία

Κατρούγκαλος: Ελάχιστη η επιβάρυνση από τα προαπαιτούμενα

Κατρούγκαλος: Ελάχιστη η επιβάρυνση από τα προαπαιτούμενα
Επιβάρυνση μόνο για όσους δεν είναι αγρότες και ενοικιάζουν 10 δωμάτια σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις πιέσεις των θεσμών, που απαιτούσαν «να τα πάρουμε όλα πίσω, να μην έχουν ειδική προστασία οι άνθρωποι στα μικρά χωριά και τις κωμοπόλεις».

Δέχτηκε μόνο να επιβαρυνθεί η συγκεκριμένη ειδική ομάδα ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι και εντάσσονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς και έτσι η ελάχιστη ασφαλιστική τους υποχρέωση είναι 7.000 ευρώ το χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μόνη εξαίρεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που είναι ότι νέοι επαγγελματίες και αγρότες αποδίδουν εισφορές, όχι με το ελάχιστο του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά στο 70% του ποσού αυτού. «Το μόνο που ήρθε πιο κοντά είναι μία προθεσμία για το 2017, από το 2019 που ήταν στην αρχική διατύπωση του νόμου», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και διευκρίνισε ότι αυτό έγινε γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν ήταν εφαρμογή μνημονίου κι έπρεπε να εξουδετερωθούν οι νεοφιλελεύθερες αιχμές του μνημονίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον «αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου για να μείνουμε όρθιοι για την επόμενη μάχη, ενός πολέμου που δεν τελειώνει σε ένα μήνα και που έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και ξεπερνά, κατά πολύ, τα όρια της χώρας». Μάλιστα δεν έκρυψε ότι είναι «περήφανος γι’ αυτή τη μάχη».
 
«Γιατί είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε και στο μέλλον», επέμεινε απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «ξεψηφίζουν» κι εκείνα τα λίγα θετικά μέτρα για τους νέους επαγγελματίες και τους αγρότες και την προστασία των επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
 
«Είναι επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, δεν θα τους καταλογίσω σκοπιμότητα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τους βουλευτές που επικρίνουν την πολιτική του στο ασφαλιστικό και το εργασιακό. Ζήτησε δε, ειδικώς από την αξιωματική αντιπολίτευση, να δηλώσει αν θεωρεί εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, ως βάση της διαπραγμάτευσης για το εργασιακό ή αν θεωρεί ότι οι απόψεις του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που πρέπει να υποστηριχθούν.

Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος, είπε πως στην Ευρώπη, που σήμερα υπάρχει σύγκρουση του νεοφιλελευθερισμού με τις δυνάμεις της κοινωνικής Ευρώπης, «εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε αυτό το μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία».