Οικονομία

Εισφορά υγειονομικής περίθαλψης τέλος για όσους λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα

Εισφορά υγειονομικής περίθαλψης τέλος για όσους λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα
Από τον Δεκέμβριο και μετά, όσοι υπόκεινται σε σύνταξη και εξωϊδρυματικό επίδομα, δεν θα υπόκεινται σε κράτηση εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί του καταβαλλόμενου επιδόματος.

Απόφαση του υφυπουργού Εργασίας κ. Τάσου Πετρόπουλου, ορίζει ότι τίθεται εν ισχύ σχετική πρόβλεψη που θεσμοθετήθηκε στο νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) και αφορά τον υπολογισμό των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων που καλύπτονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ (παραπληγικοί – τετραπληγικοί) δικαιούνται το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

Σύμφωνα με το Νόμο 3232/04 ΦΕΚ 48/12 Φεβρουαρίου 2004 το επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας παρέχεται και στις ακόλουθες κατηγορίες που είναι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

•    Σε όσους πάσχουν από μυασθένεια–μυοπάθεια με Π.Α 67% και άνω.
•    Σε όσους έχουν ακρωτηριασμό κατά τα τέσσερα άκρα, από τον αστράγαλο και πάνω για τα δύο κάτω άκρα και από τον καρπό και πάνω για τα δύο άνω άκρα ή έχουν υψηλό μηριαίο ακρωτηριασμό των δύο κάτω άκρων ή πλήρη ακρωτηριασμό των δύο άνω άκρων ή αντίστοιχα ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου και του ενός άνω άκρου, που δεν επιδέχονται εφαρμογής τεχνητού μέλους και
•    Σε όσους έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας μα την αμέσως περίπτωση β΄ της προηγούμενης παραγράφου.
•    Σε όσους πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που επιφέρει παραπληγία – τετραπληγία με Π.Α 67% και άνω.
•    Το ύψος του επιδόματος για όσους έχουν πλήρη ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους καθορίζεται στο δεκαπλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.