Οικονομία

Στη μάχη της διαπραγμάτευσης, ρίχνεται η Αχτσιόγλου

Στη μάχη της διαπραγμάτευσης, ρίχνεται η Αχτσιόγλου
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Πρεμιέρα στον «στίβο» της διαπραγμάτευσης κάνει σήμερα η νέα υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, καθώς είναι προγραμματισμένη συνάντηση στις 6 το απόγευμα με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, με αντικείμενα τα κομβικά ζητήματα της αγοράς εργασίας.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση, με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών «ανά χείρας», μιας και θεωρεί ότι αποτελεί βάση της διαπραγμάτευσης.

Η κ. Αχτσιόγλου έχει οριοθετήσει τη διαπραγματευτική της γραμμή, στα ζητήματα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, της προστασίας του ορίου ομαδικών απολύσεων, όπως ισχύει σήμερα και στη μη εφαρμογή του θεσμού της ανταπεργίας “lock out”.

Στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά φαίνεται να συζητάει την αντιπρόταση για εργασία με επιδότηση από το Κράτος, αλλά και με μειωμένο ωράριο, ως αντιστάθμισμα στον κίνδυνο για «λουκέτο» σε μία επιχείρηση.

Ειδική αναφορά θα επιχειρηθεί να γίνει στο να ανακτηθούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, που χάθηκαν από τα δύο πρώτα μνημόνια, ενώ θα κατατεθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο θα είναι το βασικό «όπλο» της κ. Αχτσιόγλου στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. Θα τονιστεί η ανάγκη να υπάρξει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός δύο ταχυτήτων, όπως ισχύει σήμερα. Πάντως, οι θεσμοί έως τώρα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την παραμικρή αλλαγή σε σχέση με όσα θεσμοθετήθηκαν στα εργασιακά, ελέω μνημονίων, τα προηγούμενα έτη.