Οικονομία

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - «Σκληρή γραμμή» κρατούν οι θεσμοί

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - «Σκληρή γραμμή» κρατούν οι θεσμοί
του Βασίλη Αγγελόπουλου Μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη, που έλαβε χώρα το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, το ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εστιάζεται στο σημερινό Euroworking Group (EWG).

Αναφορικά με τα εργασιακά, θα υπάρξουν και σήμερα επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται περισσότερο σε ανταλλαγή στοιχείων και λιγότερο σε θέματα ουσίας. Γι’ αυτά, έτσι και αλλιώς, λύση δεν βρέθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, ενώ και το νέο κείμενο συμφωνίας, που έλαβε η ελληνική πλευρά, δεν περιέχει αλλαγές ουσίας σε σχέση με το προηγούμενο. Για τα εργασιακά, συνεχίζεται η επιμονή των θεσμών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, δηλαδή, για απόλυτη εφαρμογή της σχετική κοινοτικής οδηγίας. Όμως, πρόσθετα ζητείται να αλλάξει η σύνθεση του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας (ΑΣΕ), που έως τώρα είναι ο τελικός αποδέκτης και κριτής των σχεδίων ομαδικών απολύσεων. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτικό για τον εργοδότη που θα συντάξει ένα τέτοιο σχέδιο να εμπεριέχει και προγράμματα κατάρτισης, μαθητείας και εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους που θα απολύσει μαζικά…

Για το σκέλος των συλλογικών συμβάσεων, οι θεσμοί επιμένουν να ζητούν από την ελληνική πλευρά, έως το τέλος του έτος, να έχει ψηφίσει νόμο στον οποίο θα τονίζεται ότι διατηρείται η διαδικασία της άρσης της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ δεν αναφέρουν το παραμικρό για τη διαδικασία της επεκτασιμότητας. Μοναδική βελτίωση συγκριτικά με το προηγούμενο κείμενο συμφωνίας, είναι το γεγονός ότι οι θεσμοί δέχονται ο χρόνος μετενέργειας μιας σύμβασης να επανέλθει στους έξι μήνες, από τρεις που είχε υποχωρήσει έως τώρα.

Στο σκέλος του συνδικαλιστικού νόμου, με το νέο κείμενο ζητείται από την ελληνική πλευρά να αποδεχτεί να γίνεται με γοργούς ρυθμούς η δικαστική κρίση μιας απεργίας ως προς τη νομιμότητά της ή μη. Επίσης, το ίδιο θα ισχύει και για όσους εργοδότες, σε περιόδους απεργίας, θα προβαίνουν σε μη πληρωμή των αποδοχών για όσους συνεχίζουν να εργάζονται. Ζητείται επίσης να αυξηθεί από μία σε δύο ημέρες ο χρόνος προειδοποίησης της απεργίας, όπως και να αλλάξουν προς το χειρότερο οι όροι που ισχύουν σήμερα για απόλυση συνδικαλιστή και για χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας.

Για τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), οι θεσμοί προτείνουν έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, να έχει ψηφιστεί νόμος στη Βουλή, όπου θα διασφαλίζεται το αντικειμενικό της διαδικασίας. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει έως τον ερχόμενο Ιούνιο, ανεξάρτητη γνωμοδοτική αρχή, να έχει ετοιμάσει σχετική έκθεση, όπου θα διαπιστώνονται τρόποι για να προωθηθεί ο θεσμός της υποχρεωτικής διαιτησίας.