Οικονομία

ΑΔΕΔΥ: Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Μαρτίου

ΑΔΕΔΥ: Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Μαρτίου
Παναττική στάση εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, για να στηρίξει έμπρακτα του εργαζόμενους στην Κοινωνική Ασφάλιση που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε έτσι να συνδράμει στο συλλαλητήριο που θα διοργανώσουν την ίδια ημέρα στις 12:30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ.

Με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί «την αντιασφαλιστική και ψυχρά ταμειακή σκοπιμότητα στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους». Η δημιουργία του «είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά, η κατάργηση της οποίας έχει ήδη τεθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπενθυμίζει ότι ήδη από τις 12 Ιανουαρίου 2016, είχε εκτιμήσει ότι «με τη δημιουργία του νέου υπερ–ταμείου είναι άμεσος ο κίνδυνος πλήρους οργανωτικής παραλυσίας και ταλαιπωρίας των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων». Τώρα οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται, κατά την ΑΔΕΔΥ, με τον πλέον δραματικό τρόπο. Σημειώνεται ότι, έως τώρα, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (12-5-2016), καμία σύνταξη δεν έχει υπολογιστεί. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι όταν συμβεί αυτό «οι συνταξιούχοι θα βιώσουν περικοπές στις συντάξεις 20% - 35%».

Εκτιμάται επίσης, ότι «οδηγός» για τα χειρότερα που έρχονται στην κύρια ασφάλιση, είναι όσα έχουν ήδη γίνει στην επικουρική ασφάλιση και στο μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), όπου «ουσιαστικά εκεί έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι:

Α) Ο κίνδυνος να προκύψει τυχόν πλεονάζον προσωπικό, όπως αναφέρει διάταξη νόμου, το οποίο θα τεθεί σε κινητικότητα για άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Β) Το ενδεχόμενο να προκύψουν μετακινήσεις προσωπικού από πόλη σε πόλη στην Περιφέρεια.

Γ) Το εργασιακό χάος που έχει αρχίσει να εμφανίζεται αλλά όχι στην πλήρη έκτασή του.