Οικονομία

Χριστοφιλοπούλου: Αδύνατο να απονεμηθούν νέες συντάξεις

Χριστοφιλοπούλου: Αδύνατο να απονεμηθούν νέες συντάξεις
Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη εφαρμογή του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) και έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπολογιστούν περίπου 65.000 συντάξεις, οι αιτήσεις για τις οποίες υποβλήθηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής του, δηλαδή, μετά τις 12 Μαΐου 2016, αναδεικνύονται με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Για το θέμα κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, από τη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, όπου επισημαίνεται ότι «η ΕΛΣΤΑΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενημερώνοντας το υπουργείο ότι συντελεστής υπολογισμού… δεν υπάρχει!» Αποτέλεσμα είναι όλο αυτό το διάστημα 65.000 συνταξιούχοι να λαμβάνουν μόνο την προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου, «αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην απονομή 95.000 νέων συντάξεων έως τον Οκτώβριο 2017 θα ευθύνεται για την απώλεια των 860 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί».

Το πρόβλημα, όμως, αφορά και όσους συνταξιούχους λαμβάνουν τη σύνταξή τους η οποία πρέπει να επανυπολογιστεί σύμφωνα με άρθρο 8 του ν. 4387/2016. Ο νέος αλγόριθμος υπολογισμού συμπεριλαμβάνει την ετήσια μεταβολή μισθών και η ΕΛΣΤΑΤ κρίνει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προσφέρονται για τον ορισμό του, με αποτέλεσμα να απαιτείται μελέτη παρόμοιων συστημάτων χωρών της Ε.Ε. για την οποία χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος.